Έως σήμερα, 61 Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν ανά τον κόσμο έχουν διακριθεί με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Τομέας Βασικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Βογιατζής, Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεωρητικής και Υπολογιστικής Χημείας του University of Tennesse, το 2023.

Στέφανος Αρετάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο University of Toronto, στον κλάδο των Μαθηματικών, το 2021.

Θεμιστοκλής Σαψής, Καθηγητής Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο ΜΙΤ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών | Ινστιτούτο για Δεδομένα, Συστήματα και Κοινωνία | Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής, στον κλάδο των Μαθηματικών, το 2021.

Ιωάννης Χ. Μπουρμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, στον κλάδο της Χημείας, το 2019.

Κυριάκος Ι. Παπαδόδημας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen και Ερευνητής στο CERN, στον τομέα των Βασικών Επιστημών (Θεωρία ή Πείραμα: Πυρηνική Φυσική – Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων – Αστροσωματιδιακή Φυσική), το 2017.

Μιχάλης Κ. Δαφέρμος, Reader Τμήματος Καθαρών Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Cambridge, στον κλάδο των Μαθηματικών, το 2008.

Δημήτριος Σ. Ψάλτης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Arizona, στον κλάδο της Σωματιδιακής Φυσικής ή/και της Αστροφυσικής, το 2005.

Θεοφάνης Ν. Κιτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον κλάδο της Χημείας, το 2003.

Νάνσυ Ι. Μακρή, Καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Illinois at Urbana- Champaign, στον κλάδο της Φυσικής των Ατόμων, των Μορίων, των Στερεών καθώς και της Οπτικής Φυσικής, το 1999.

Νικόλαος Σωτ. Καπουλέας, Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown, στον κλάδο των Καθαρών Μαθηματικών, το 1997.

Θεόδωρος Ν. Θεοδώρου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, στον κλάδο της Χημείας, το 1996.

Παναγιώτης Ε. Σουγανίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, το 1995.

Ιγνάτιος Ε. Αντωνιάδης, Δρ., Διευθυντής Ερευνών της Ecole Polytechnique των Παρισίων, C.N.R.S στον κλάδο της Σωματιδιακής Φυσικής, το 1994.

Γεώργιος Π. Ευσταθίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, F.R.S. στον κλάδο της Αστροφυσικής, το 1993.

 

Τομέας Βιοεπιστημών

Edward Chouchani, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου, Dana-Farber Cancer Institute και Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard University, το 2023.

Χρήστος Κυρατσούς, Senior Vice President of Research, Regeneron Pharmaceuticals Inc., στον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών, το 2021.

Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσιολογίας Όγκων στην Ιατρική Σχολή του New York University, στον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών, το 2021.

Παναγιώτης Α. Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Icahn School of Medicine, Mount Sinai, στον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών, το 2019.

Εμμανουήλ Θ. Δερμιτζάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στον τομέα των Βιοεπιστημών, (Ιατρική – Βιολογία), το 2017.

Γεώργιος Α. Κοντοπίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον κλάδο της Στοχευμένης Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Ουσιών, το 2008.

Ελένη Θ. Τζαβάρα, Δρ., Senior Research Scientist του Ινστιτούτου INSERM στο Παρίσι, στον κλάδο της Στοχευμένης Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Ουσιών, το 2008.

Νεκτάριος Ν. Ταβερναράκης, Δρ., Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας Κρήτης, στον κλάδο των Νευροεπιστημών, το 2005.

Βάσω Κ. Αποστολοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Victoria, στον κλάδο της Μοριακής Βιοϊατρικής, το 2003.

Γεώργιος Κ. Μόσιαλος, Δρ., Ερευνητής Β΄ Ινστιτούτου Ανοσολογίας του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΓΚ», στον κλάδο της Μοριακής Βιοϊατρικής, το 2003.

Ανδρέας Δ. Μπαξεβάνης, Δρ., Κύριος Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και Διευθυντής Υπολογιστικής Βιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο Maryland, στον κλάδο της Βιοπληροφορικής, το 1999.

Γεώργιος Δαμ. Γιαγκόπουλος, Adjunct Professor Μικροβιολογίας των Πανεπιστημίων Columbia της Νέας Υόρκης, στον κλάδο της Αναπτυξιακής Βιολογίας, το 1997.

Χαράλ. Κων. Ισχυρόπουλος, Assistant Professor Παιδιατρικής, Βιοχημείας & Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, στον κλάδο των Παθήσεων του Καρδιοαγγειακού Συστήματος, το 1997.

Αντώνιος Π. Κουζαρίδης, Reader του Πανεπιστημίου Cambridge, στον κλάδο της Ιολογίας, το 1996.

Λάζαρος Κ. Τριάρχου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Indiana, στον κλάδο των Νευροεπιστημών, το 1995.

Κωνσταντίνος Ν. Μπαξεβάνης, Δρ., Ανοσολόγος-Ερευνητής στο Ελληνικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», στον κλάδο της Ιατρικής Κλινικής Έρευνας, το 1994.

Σόλων Σ. Θάνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tuebingen, στον κλάδο της Ιατρικής Κλινικής Έρευνας, το 1994.

Γεώργιος Α. Κόλλιας, Δρ., Βιολόγος-Ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, στον κλάδο της Μοριακής Βιοϊατρικής, το 1993.

 

Τομέας Εφαρμοσμένων Επιστημών / Τεχνολογίας

Βασίλειος Συργκάνης, Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Stanford University, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (by courtesy), James and Anna Marie Spilker Faculty Fellow, το 2023.

Αντώνιος Παπαβασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον κλάδο Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Τεχνολογίες Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα, Αποδοτικής Χρήσης και Διατήρησης Ενέργειας, το 2021.

Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης, Καθηγητής στο MIT, στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών / Τεχνολογίας (Συστήματα Υπολογισμού, Τεχνολογίες Πληροφορίας, Επιστήμη των Υπολογιστών, Δίκτυα και Επικοινωνίες, Συστήματα Παραγωγής και Διαχείρισης Ενέργειας, Ρομποτική, Ηλεκτρονικά Συστήματα), το 2019.

Ελίζα Η. Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών / Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα), το 2017.

Δομνίκη Μ. Ασημάκη, Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα), το 2017.

Νικόλαος Κ. Παραγιός, Καθηγητής Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της École Centrale de Paris, στον κλάδο Θεωριών, των Μεθόδων και των Τεχνικών, των Βιοϊατρικών Εφαρμογών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, το 2008.

Πασχάλης Β. Αλεξανδρίδης, Καθηγητής Τμήματος Chemical & Biological Engineering του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Buffalo, στον κλάδο της Μίκρο και Νάνο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το 2005.

Κωνσταντίνα Σπ. Νικήτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον κλάδο της Έρευνας και των Εφαρμογών της Πληροφορικής στην Ιατρική, το 2003.

Λέανδρος Ι. Τασιούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Maryland, στον κλάδο της Θεωρίας, Τεχνολογιών και Εφαρμογών Παραλλήλων και Κατανεμημένων Υπολογιστικών Συστημάτων, το 1999.

Κωνσταντίνος Δ. Πολυχρονόπουλος, Καθηγητής Ηλεκτρ. Μηχανολόγων & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Illinois at Urbana-Champaign, στον κλάδο της Θεωρίας & των Εφαρμογών των Η/Υ, το 1997.

Ιωάννης Γ. Κεβρεκίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, στον κλάδο των Συστημάτων, Ανθρώπου και Κυβερνητικής, το 1996.

Χριστόδουλος Α. Φλούδας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, στον κλάδο των Συστημάτων, Ανθρώπου και Κυβερνητικής, το 1996.

Ιωάννης Κ. Πήτας, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον κλάδο των Επιστημών της Πληροφορίας, της Επικοινωνίας και των Συστημάτων, το 1995.

Ιωάννης Ν. Τσιτσικλής, Καθηγητής του ΜΙΤ, στον κλάδο των Επιστημών Συστημάτων και Θεωρίας της Πληροφορίας, το 1994.

Ιωάννης Ε. Αλοίμονος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Νευρωνικών Δικτύων, το 1993.

 

Τομέας Κοινωνικών Επιστημών

Philipp Strack, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Yale University, το 2023.

Μυρτώ Καλουπτσίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο Harvard University, στον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης, Νομικής Επιστήμης, το 2021.

Λουκάς Χ. Καραμπαρμπούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, στον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης, Νομικής Επιστήμης, το 2019.

Στυλιανός Γ. Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, στον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης, Νομικής Επιστήμης, το 2019.

Κωνσταντίνος Μ. Αρκολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (Οικονομικές Επιστήμες ή Πολιτικές Επιστήμες), το 2017.

Γεώργιος-Μάριος Β.Γ. Αγγελέτος, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, στο ΜΙΤ, στον κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης, το 2008.

Παύλος Ζ. Ελευθεριάδης, University Lecturer Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στον κλάδο της Επιστήμης του Δικαίου, το 2005.

Πηνελόπη Δ. Κουγιανού – Goldberg, Καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Yale, στον κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης, το 2003.

Παναγιώτης Β. Τριδήμας, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Southampton, στον κλάδο των Διεθνών Σχέσεων ή/και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, το 1999.

Δημήτριος Ι. Μπερτσιμάς, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο Sloan School of Management του MIT, στον κλάδο της Επιχειρησιακής Έρευνας, το 1997.

Κωνσταντίνος Ι. Μεγήρ, Καθηγητής στο University College, London, στον κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης, το 1996.

Λίνος-Αλεξ. Γ. Σισιλιάνος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον κλάδο της Νομικής Επιστήμης, το 1995.

Δημήτριος Ν. Τριανταφύλλου, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, στον κλάδο της Νομικής Επιστήμης, το 1995.

Ιωάννης Κ. Γιαννακόπουλος (John Geanakoplos), Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, στον κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης, το 1993.