Το πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, με την ονομασία «Safe Home» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016. Μέριμνά μας, η προστασία και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που έφθαναν ή βρίσκονταν στην Ελλάδα μόνα.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη πέρα από τις δικές του πρωτοβουλίες και πόρους ένωσε τις δυνάμεις του με δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για τα παιδιά πρόσφυγες. Έτσι εξασφαλίσαμε τους πόρους για την υποστήριξη συνολικά 8 ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και για την παροχή εξοπλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Έβρου. Επίσης, συγκεντρώσαμε δωρεές για αγορά εξοπλισμού, τροφίμων και εκπαιδευτικού υλικού και συμβάλαμε στη δημιουργία δράσεων ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης.

Στέγαση παιδιών προσφύγων:

Κατά την πρώτη φάση του θεματικού προγράμματος, με τη συνδρομή δωρητών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έδωσε προτεραιότητα στο επείγον ζήτημα της στέγασης.

Έτσι, χρηματοδοτήθηκε η ανακατασκευή δυο νέων ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, του ξενώνα Ίριδα, που λειτούργησε η ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση», καθώς και του Μαλλιοπουλείου Ευαγούς Ιδρύματος στην Κυψέλη, που λειτούργησε η ΜΚΟ Praksis.

Επιπρόσθετα, ενισχύθηκε το πρόγραμμα προσωρινής αναδοχής των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση.

Στην πορεία, καθώς οι δωρεές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αυξήθηκαν και η στέγαση των παιδιών παρέμενε ως σημαντικότατη ανάγκη, το Ίδρυμα ανέλαβε την στήριξη του κόστους λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων, καθώς και την παροχή εξοπλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Έβρου.

Εξοπλισμός, τρόφιμα και εκπαιδευτικό Υλικό:

Με δωρεές τρίτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ίδρυμα Μποδοσάκη αγοράστηκαν τρόφιμα και εξοπλισμός και δόθηκαν Η/Υ, παιχνίδια, σχολικά βιβλία στα αραβικά, είδη υγιεινής και ένδυσης σε διάφορους ξενώνες. Επίσης, προσφέρθηκαν βρεφικά και παιδικά γάλατα στο κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης:

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑΑ) διαμόρφωσαν την δράση Hotels Giving for Kids, ώστε να κινητοποιήσουν τα μέλη τους να συνεισφέρουν στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων.
  • Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης υπό την ομπρέλα ‘MEGAΜΑΖΙ’, δημιούργησε και προώθησε αφιλοκερδώς τηλεοπτικό σποτ κοινωνικής ευαισθητοποίησης, για την υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων.
  • Η διαφημιστική εταιρεία Solid/Havas και η εταιρεία παραγωγής TopCut/Modiano εργάστηκαν αφιλοκερδώς για τη δημιουργία τηλεοπτικού μηνύματος κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Το τηλεοπτικό μήνυμα προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017, με το χαρακτήρα του κοινωνικού μηνύματος, από τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας κατόπιν έγκρισης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.