Philipp Strack, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Πληροφορικής στο Yale University

Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2023

Τομέας Κοινωνικών Επιστημών: Κλάδος Οικονομικής Επιστήμης | Πολιτικής Επιστήμης

 «Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων που μου απονέμεται το βραβείο διακεκριμένου νέου επιστήμονα του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, κυρίως λόγω του σημαίνοντα ρόλου που διαδραματίζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη στην ελληνική κοινωνία. Η συνεπαγόμενη αναγνώριση με παρακινεί να συνεχίσω να μελετώ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, με την ελπίδα να συνεισφέρω διαχρονικά με θετικό τρόπο. Ευχαριστώ από καρδιάς την επιτροπή επιλογής, τους συναδέλφους μου και την οικογένειά μου για την αμέριστη υποστήριξή τους και την ενθάρρυνση.»

*********************************

Ο Philipp Strack είναι καθηγητής Οικονομικών στο Yale University. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην οικονομική θεωρία και τα συμπεριφορικά οικονομικά.

Γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας το 1985 από Ελληνίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα. Φοίτησε σε γερμανικό λύκειο και σε ελληνικό απογευματινό σχολείο. Ως μέρος ενός προγράμματος για ιδιαίτερα ταλαντούχα παιδιά, ξεκίνησε να σπουδάζει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ήδη από το γυμνάσιο. Απέκτησε το πτυχίο του στα οικονομικά το 2009 και το πτυχίο του στα μαθηματικά το 2010. Στη συνέχεια, απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βόννης με διάκριση, με επιβλέποντες καθηγητές τους Paul Heidhues, Benny Moldovanu και Sven Rady.

Από το 2013 έως το 2014, ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft Research. Από το 2014 έως το 2018, ήταν Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley, όπου εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής το 2019. Έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Yale το 2019, όπου εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής το 2022.

Το 2015 εντάχθηκε στη λίστα «Top 40 under 40» του περιοδικού Capital που τιμά ταλέντα από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και την πολιτική και το 2019 έλαβε την υποτροφία Sloan. Από το 2023 έως σήμερα είναι μέλος της Econometric Society.

Το έργο του Philipp Strack καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως ο σχεδιασμός δημοπρασιών και η διασταυρούμενη μεταμόσχευση, οι επιπτώσεις της υπερβολικής εμπιστοσύνης και άλλων παρανοήσεων στη λήψη αποφάσεων, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από την προκατάληψη, το ερώτημα πώς εντοπίζονται οι διακρίσεις στις αγορές, το ερώτημα τι αποκαλύπτει η ταχύτητα μιας απόφασης για την ποιότητά της, η δυναμική τιμολόγηση των αγαθών, η  βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των lockdown σε μια πανδημία, ο σχεδιασμός των κρυπτονομισμάτων, οι βέλτιστοι φόροι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να βλάπτονται οι φτωχοί.