Τί κάνει ένας Σκωτσέζος στην Αθήνα;

Γνωρίστε τον John McKellar, project manager του προγράμματος Get Into του Ιδρύματος του Πρίγκιπα Καρόλου (PTI), που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στρατηγικό εταίρο το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Λίγα λόγια για τον John:
Από το 2010 εργάζεται στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης, στην Ρουμανία και τη Μολδαβία. Αποφοίτησε από το London’s Institute of Fundraising το 2012 και συνεργάστηκε με πολλές Βρετανικές ΜΚΟ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, βοηθώντας τις να αναπτύξουν στρατηγικές ανεύρεσης πόρων και χρηματοδότησης. Το 2014, έλαβε το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Α.Μ. Βασίλισσα της Αγγλίας.

Μας είπε:
«Δεν μπορώ να με φανταστώ να εργάζομαι εκτός του φιλανθρωπικού τομέα, γιατί το πάθος μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να επιτυγχάνουν αυτό που μπορούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έκανα αίτηση για τη θέση αυτή στην Ελλάδα, στο Prince’s Trust International. Η καρδιά μου βρίσκεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που εργάζομαι στην Αθήνα για να προωθήσω διαφορετικές ευκαιρίες για τους νέους ανέργους στην Ελλάδα».

Γιατί διάλεξες να έρθεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ρόλου σου στο Prince’s Trust International?

Ο ρόλος στην Ελλάδα είναι ο πρώτος μου ρόλος στο PTI. Πριν από αυτό, είχα κάνει ένα σύντομο διάλειμμα από τη διεθνή εργασία και επέστρεψα στη Σκωτία για να αναλάβω έναν έρανο με βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα. Όμως, μου έλειψε ο ενθουσιασμός του να εργάζομαι εκτός Αγγλίας και έτσι, μετά από έξι μήνες, άρχισα να ψάχνω για την επόμενη περιπέτειά μου. Τότε είδα πως το PTI UK αναζητούσε συνεργάτες. Είχα ακούσει για το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Καρόλου και, διερευνώντας το περισσότερο, αποφάσισα πως αυτή ήταν μια δουλειά για μένα. Υπήρχαν ρόλοι διαθέσιμοι στο Σίδνεϊ, το Τορόντο, το Μουμπάι και την Αθήνα, ωστόσο, το πάθος μου είναι για την Ευρώπη και τις γλώσσες, οπότε σκέφτηκα ότι η Ελλάδα θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα. Τρεις μήνες αργότερα, ήμουν στο τρένο για το Λονδίνο για να ξεκινήσω την εκπαίδευσή μου με το PTI.

Πως ήταν η εμπειρία της συνεργασίας σου με το Ίδρυμα Μποδοσάκη;

Οι τελευταίοι 12 μήνες είχαν κάποιες δυσκολίες, πρέπει όμως να πω πως η συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη δεν ήταν απλώς ευχάριστη, αλλά με βοήθησε να διατηρήσω μια αίσθηση λογικής. Από την πρώτη μέρα, οι συνεργάτες του Ιδρύματος με έκαναν να νοιώσω μέρος της ομάδας τους, και αυτό σήμαινε πολλά για μένα.
Όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα και συνάντησα νέους ανθρώπους, τους είπα ότι θα δούλευα στο Ίδρυμα Μποδοσάκη. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν το Ίδρυμα, τις περισσότερες φορές όμως η έκφραση του προσώπου τους έδειχνε ότι πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν οργανισμό σοβαρό και με καλή φήμη. Δεν έκαναν λάθος.
Η συνεργασία μου με την Ελένη Καρακίτσιου, στο πλαίσιο του προγράμματος Get Into που υλοποιήσαμε στην Ελλάδα, ήταν για μένα ένα πραγματικό προνόμιο. Η Ελένη υπήρξε σπουδαία συνεργάτιδα και κατανόησε το βάθος και την περιπλοκότητα του έργου. Όπως και όλοι στο Ίδρυμα, είναι πάντα έτοιμη να ακούσει και να βοηθήσει όποτε τη χρειάζομαι.

Πώς ήταν η ζωή σου στην Αθήνα; Τι είναι αυτό που έχεις απολαύσει περισσότερο και τί είναι αυτό που θα άλλαζες;

Η μετακίνηση από ένα μικρό μέρος σε μια μεγάλη πόλη έχει πάντα τις προκλήσεις της και η Αθήνα δεν είναι διαφορετική. Είμαι από μια μικρή πόλη 40.000 ανθρώπων στη Σκωτία και έτσι η μετακίνησή μου σε ένα μέρος σαν την Αθήνα ήταν ένα πραγματικό πολιτιστικό σοκ και χρειάστηκαν μερικοί μήνες προσαρμογής για να συνηθίσω. Διάλεξα να μείνω στην περιοχή του Λυκαβηττού, που ήταν μια καθημερινή ευχαρίστηση για μένα, καθώς είναι μια τόσο όμορφη περιοχή για να μένει κανείς, αν και λίγο απομακρυσμένη αν δεν έχεις αυτοκίνητο. Αυτή την περίοδο μετακομίζω στου Γκύζη, και θα είμαι σε θέση να ζήσω την εμπειρία του να βρίσκεται κανείς πραγματικά στην καρδιά της πόλης.
Οι μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου ήταν οι αγαπημένοι μου. Το να είσαι τόσο κοντά στον Εθνικό Κήπο ήταν μια απόλαυση και είναι ένα υπέροχο μέρος για να ξεφύγεις από τη δουλειά για μισή ώρα. Το καλοκαίρι είχε επίσης τα οφέλη του, καθώς λατρεύω τον κινηματογράφο και το να βλέπεις ταινίες σε θερινό σινεμά κάτω από τα αστέρια και την Ακρόπολη ήταν για μένα κορυφαίο.
Το ελληνικό καλοκαίρι, βέβαια, έφερε μαζί του και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που για έναν Σκωτσέζο που έχει συνηθίσει σε πιο δροσερά καλοκαίρια, ήταν πραγματικά δύσκολο. Όμως, είχα και την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλά ελληνικά νησιά και πραγματικά να εξερευνήσω αυτή την όμορφη χώρα.
Δεν μπορώ να πω ότι θα άλλαζα κάτι στη ζωή μου εδώ. Έχω μάθει πολλά από τον πρώτο μου χρόνο στην Αθήνα και ενώ υπάρχουν πολλές προκλήσεις, ελπίζω ότι έχω μάθει από τις ευκαιρίες που προέκυψαν και έχω καταφέρει να βελτιώσω τον εαυτό μου.

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του προγράμματος Get Into στην Ελλάδα και ποιες είναι οι ελπίδες σου για το μέλλον του;

Είναι πάντα υπέροχο να βλέπεις τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος, ειδικά όταν είναι επιτυχημένα. Στόχος μας για το 2018 ήταν να δούμε 60 νέους να ξεκινούν τα προγράμματά μας και για το 80% αυτών που τα ολοκληρώνει, είτε να πάρουν μια θέση εργασίας με τους εργοδότες μας ή να έχουν παρόμοια θετικά αποτελέσματα. Το ακριβές μας αποτέλεσμα ήταν 59 άτομα, αλλά σε κάθε νέο και νέα που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσφέρθηκε μια θέση εργασίας, δίνοντας έτσι το πρόγραμμα ένα 100% θετικό ποσοστό αποτελεσμάτων.
Η επιτυχία αυτή σαφώς μπορεί να αποδοθεί στην αφοσίωση και τη δέσμευση της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος.
Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, βλέπω μερικές μεγάλες ευκαιρίες για τα προγράμματα του PTI στην Ελλάδα. Έχω ήδη πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην Αθήνα και σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των νέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε μέσα στο 2019.
Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Ιδρύματος με τους οποίους συνεργάστηκα το 2018. Παρόλο που θα μείνω στην Αθήνα για έξι μήνες ακόμα, δουλεύοντας για ένα άλλο πρόγραμμα του Ιδρύματος του Πρίγκηπα Καρόλου, αφήνω το Ίδρυμα Μποδοσάκη με βαριά καρδιά. Εμπλουτίσατε τη ζωή μου με πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και χαμόγελα και για όλα αυτά θα σας είμαι πάντα ευγνώμων. Είμαι περήφανος που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας και θα μου λείψετε όλοι, πάρα πολύ.

Η Ελένη μας είπε

«Ο John κι εγώ δουλέψαμε μαζί τους τελευταίους 12 μήνες για την υλοποίηση του προγράμματος Get Into στην Ελλάδα. Η πιλοτική αυτή φάση του προγράμματος ήταν επιτυχημένη, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς συναντήσαμε. Όμως, η συνεργασία μας με τον John ήταν υπέροχη κι έκανε τη δουλειά μας πολύ πιο εύκολη. Ο John ήταν πάντα ανοιχτός και ειλικρινής, αποτελεσματικός και συνεργάσιμος. Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική και μπορώ να σας πω επίσης, εκ μέρους των συναδέλφων μου στο Ίδρυμα Μποδοσάκη ότι ήταν μεγάλη μας χαρά να έχουμε τον John κοντά μας. Του εύχομαι τα καλύτερα. Είναι σίγουρο ότι θα μας λείψει πολύ».