Παναγιώτης Μπαμπίδης, Υπότροφος 1991, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ιατρικής Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

“Επιδιώκουμε πάντοτε τα αποτελέσματα της έρευνας μας να βρίσκουν εφαρμογή στην κοινωνία. Παράλληλα, για να επέλθει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, κομμάτι των δραστηριοτήτων μας διοχετεύεται προς την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων επιχειρηματικά, με τη δημιουργία εταιρειών είτε  τεχνοβλαστών (spinoffs) είτε νεοφυών (startups).”

Ο Παναγιώτης Μπαμίδης αποφοίτησε απο το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1990, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Φυσική στο University of Surrey της Αγγλίας και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Open University της Αγγλίας και πάλι στο Τμήμα Φυσικής, με αντικείμενο τη λειτουργική νευροαπεικόνιση με τη μέθοδο της Μαγνητοεγκεφαλογραφίας και άλλες συναφείς μεθόδους. Εκπονώντας ένα χρόνο μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ιατρική Σχολή του University of Newcastle, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 για τη στρατιωτική του θητεία. Μετά από μια εξαετία σε Ιδιωτικό Κολλέγιο και Ερευνητικό Κέντρο και παράλληλη ερευνητική απασχόληση στην Ιατρική ΑΠΘ, εκλέχτηκε Λέκτορας Ιατρικής Πληροφορικής στην Ιατρική του ΑΠΘ.

Σήμερα, είναι Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της Ιατρικής ΑΠΘ, ενώ ηγείται της Μονάδας Καινοτομίας και Έρευνας στην Ιατρική Εκπαίδευση της Ειδικής Μονάδας Βιοιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιατρικής ΑΠΘ.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Θεωρώ πως η υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για σπουδές στην Αγγλία ήταν καθοριστικό σημείο. Αν δεν μου δινόταν αυτή η ευκαιρία δεν θα είχα κάνει τις σπουδές αυτές και δεν θα είχα αυτή τη σταδιοδρομία.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Η δημιουργία σημαντικών υποδομών στο ελληνικό πανεπιστήμιο όπως και η δημιουργία θυλάκων καινοτομίας με την αξιοποίηση νέων ερευνητών είναι νομίζω το σημαντικότερο από αυτά που έχουμε προσπαθήσει. Μέσα στην τελευταία περίοδο κρίσεων, μνημονίων, πανδημιών, καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε στα πόδια μας αλλά να αναπτυχθούμε σημαντικά. Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας που διευθύνω σήμερα είναι από τα μεγαλύτερα του πανεπιστημίου μας και ένας σημαντικός πόλος έρευνας, καινοτομίας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης, ένας κόμβος αριστείας ουσιαστικά. Τέθηκαν όλες εκείνες οι βάσεις μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία και προοπτική ανάπτυξης και πρωτοπορίας. Αυτό νομίζω είναι το σημαντικότερο από όσα έχω επιτύχει.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Στόχος είναι οι ερευνητικές μας επιδιώξεις να γίνουν επίκεντρο αναφοράς. Ονειρεύομαι να πετύχουμε να κάνουμε το Εργαστήριο, το Τμήμα μας και το Πανεπιστήμιο ζηλευτά στον έξω κόσμο, και πόλο έλξης ξένων ερευνητών. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ερευνών μας να αξιοποιούνται από την κοινωνία.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, επιδιώκουμε πάντοτε τα αποτελέσματα της έρευνας μας να βρίσκουν εφαρμογή στην κοινωνία. Να μη μένουν δηλαδή στο ράφι ως παραδοτέα ενός χρηματοδοτούμενο έργου, αλλά να εφαρμόζονται στις ομάδες στόχους για τις οποίες προήλθαν είτε ως προϊόντα είτε ως υπηρεσίες είτε ως συστήματα τεχνολογικά και καινοτόμα. Παράλληλα, για να επέλθει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, κομμάτι των δραστηριοτήτων μας διοχετεύεται προς την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων επιχειρηματικά, με τη δημιουργία εταιρειών είτε  τεχνοβλαστών (spinoffs) είτε νεοφυών (startups).

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Να μη φοβούνται να παίρνουν τολμηρές αποφάσεις για την καριέρα τους και να μην ξεχνούν την πατρίδα Ελλάδα, όπου κι αν βρίσκονται.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι σημαντικά περιορισμένος. Απλά πράγματα όπως ο ελεύθερος χρόνος με τα παιδιά μου και την οικογένειά μου, ένας περίπατος στην όμορφη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα της, και η έξοδος με φίλους, συνεργάτες και συγγενείς, ή το διάβασμα/μελέτη ιστορικών μυθιστορημάτων για τη Θεσσαλονίκης ή τη Θράκη, απ’ όπου κατάγομαι, είναι τα πράγματα που απολαμβάνω στη ζωή μου.