«Eστιάζω στην αλληλεπίδραση της βιωσιμότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο τελευταίος μας προσφέρει πλέον μοναδικά εργαλεία και δεδομένα, ώστε να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και να επεμβαίνουμε διορθωτικά, σχεδόν ακαριαία.»
Ο Νίκος Στάντζος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βέροια. Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Από το 2007 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ασία (Μαλαισία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κίνα και Σιγκαπούρη) με κύριο αντικείμενο την περιβαλλοντική διαχείριση. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην TUV Rheinland, τον γερμανικό οργανισμό Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης.
Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;
Δύο ήταν οι καθοριστικές επιλογές. Η πρώτη ήταν να κάνω το μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη με την στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πέρα από την εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία, όλες οι μετέπειτα επαγγελματικές μου κινήσεις συνδέονται με εκείνη την περίοδο, μέσω ανθρώπων που γνώρισα στο μεταπτυχιακό. Το δίκτυο σχέσων που στήθηκε τότε και διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε μοναδικές περιπτώσεις αλληλοβοήθειας.
Η δεύτερη επιλογή ήταν να πάω το 2007 στην Κουάλα Λουμπούρ, με τον τότε εργοδότη μου στην Αγγλία. Κάτι που προριζόταν να διαρκέσει έξι μήνες κατέληξε σε 15 (μέχρι τώρα !) χρόνια καριέρας στην Ασία σε πέντε διαφορετικές χώρες. Έχτισα έτσι έναν πλούτο επαγγελματικών και προσωπικών εμπειριών που δε θα μπορούσα καν να τον φανταστώ, όταν πρωτοξεκινούσα! Θα μου μείνει αξέχαστη, για παράδειγμα, μια επιθεώρηση αιολικού πάρκου στο Γιουνάν της Κίνας, στα 4.200 μετρα υψόμετρο, όπου όταν κατεβήκαμε από έναν πύργο ήρθαμε ‘πρόσωπο με πρόσωπο’ με θεόρατα γιάκ που έβοσκαν αμέριμνα!
Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;
Πιστεύω ότι έχω συνεισφέρει και εγώ με την εργασία μου στην εμπέδωση της βιωσιμότητας (sustainability) στον εταιρικό τομέα. Όταν ήμασταν στην Οξφόρδη λέγαμε, με μια δόση αυτοσαρκασμού, ότι θα είμαστε μια νέα εκδοχή περιβαλλοντολόγων, αυτοί με τα ‘πράσινα’ κουστούμια, οι οποίοι θα αλλάζαμε την εταιρική κουλτούρα, εκ των έσω. Και πλέον αυτό συμβαίνει. Για παράδειγμα, πρόσφατα είχαμε μια συνεργασία με μια αγροτοβιομηχανική εταιρεία στην Μαλαισία, για την οποία δουλέψαμε σε λεπτομέρεια τη μετατροπή της σε ‘net zero’, δηλαδη μηδαμινών εκπομπών άνθρακα σε όλη τη δραστηριότητά της. Η ίδια εταιρεία, όταν, το 2007, προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο, αλλά πολύ μικρότερης κλίμακας, το είχε απορρίψει ως αδιανόητο και μη πρακτικό. Πλέον έχουμε καλύτερα εργαλεία, αλλά και τα ‘πράσινα’ κουστούμια αντιμετωπίζονται με εκτίμηση και σοβαρότητα.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Επαγγελματικά, τελευταία, εστιάζω στην αλληλεπίδραση της βιωσιμότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο τελευταίος μας προσφέρει πλέον μοναδικά εργαλεία και δεδομένα, ώστε να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και να επεμβαίνουμε διορθωτικά, σχεδόν ακαριαία.
Σε πιο προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να μεταφέρω την πρακτική εμπειρία μου στη διαπολιτισμική επικοινωνία και να συνεισφέρω στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;
Ένας συνδυασμός ακόρεστης περιέργειας και φιλομάθειας για τόπους, τρόπους και ανθρώπους, αλλά και ένας ιδεαλισμός: ‘ν’ αφήσω τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκα’. Και στα δύο, παρότι δύσκολο μιας και είμαι μακριά τους, βρήκα την άνευ όρων ενθάρρυνση των γονέων μου, κάτι που εκτιμώ βαθύτατα.
Τι θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;
Να πάρουν ρίσκα και να ακολουθήσουν μονοπάτια που, παρότι απρόβλεπτα, μπορεί να αποδειχθούν συναρπαστικά. Όπου και να βρίσκονται, εάν διπλασιάσουν τα θετικά και υποδιπλασιάσουν τα αρνητικά, θα είναι ευτυχισμένοι. Επίσης, να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια στο να χτίσουν ειλικρινείς επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;
Εμπνέομαι από την απρόβλεπτη ομορφιά της άγριας φύσης και προσπαθώ να την απαθανατίσω με τη φωτογραφική μου μηχανή.