Κωνσταντίνος Αρκολάκης: Περισσότερος χρόνος, καλύτερα κίνητρα και μέσα για την έρευνα

Ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης βραβεύεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του θεσμού των Επιστημονικών Βραβείων 2017. Γνωρίστε τον διαπρεπή Έλληνα επιστήμονα που, μέσα σε λίγα χρόνια, βρέθηκε από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ.

 

“Τα επιστημονικά βραβεία του Iδρύματος Μποδοσάκη είναι ανώτατη αναγνώριση για τους νέους Έλληνες επιστήμονες. Ευχαριστώ το Ίδρυμα για την υπέρτατη τιμή και για την εν γένει συνεισφορά του στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα».

 

Σε ηλικία 22 ετών παραιτηθήκατε από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) για να επιδιώξετε να ακολουθήσετε ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική. Είναι αυτή η απόφαση που άλλαξε τη ζωή σας;

Σίγουρα η παραίτησή μου από τη ΣΣΑΣ ήταν σωστή απόφαση γιατί μου επέτρεψε να προσηλωθώ αναπόσπαστος στις ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις. Οι συνθήκες και οι ευκαιρίες για έρευνα σε ένα διδακτορικό πρόγραμμά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκπληκτικές και μόνο έτσι μπόρεσα να τις εκμεταλλευτώ πλήρως. Η αλήθεια είναι ότι είμαι καλύτερος ακαδημαϊκός από ό,τι θα ήμουν ως οικονομολόγος στο στρατό και είμαι χαρούμενος για την επιλογή αυτή.

Παρόλα αυτά χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω παλιούς συμμαθητές μου από τη σχολή, οικονομολόγους, γιατρούς, κτηνιάτρους να μπορούν να συνδυάζουν, τουλάχιστον εν μέρει, την υπηρεσία με την ακαδημαϊκή έρευνα και τις δημοσιεύσεις.

Τι είναι αυτό που βρίσκει ένας εξαιρετικός νους στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που δεν υπάρχει στην Ελλάδα;

Πρώτον στα ελληνικά πανεπιστήμια λείπουν, εν γένει, οι κατάλληλες συνθήκες για ακαδημαϊκή έρευνα. Χρειάζεται περισσότερος διαθέσιμος χρόνος, καλύτερα κίνητρα και καλύτερα μέσα για να μπορούν οι Έλληνες επιστήμονες να διεξάγουν υψηλής ποιότητας έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι Έλληνες επιστήμονες όταν μετακομίζουν στο εξωτερικό είναι πολύ πιο παραγωγικοί.

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό είναι η αξιολόγηση του έργου τους όπως και του έργου των τμημάτων σε τακτική βάση. Από την εμπειρία μου, τα τμήματα και το προσωπικό στην Ελλάδα που βρίσκονται κάτω από αυτές τις δυο προϋποθέσεις έχουν αποτελέσματα ανάλογα με αυτά των τμημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Μπορούν να βρουν εφαρμογή τα συμπεράσματα της έρευνάς σας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

Σαφώς θα μπορούσαν! Για την έρευνα μου χρειάζομαι στατιστικά στοιχεία από επιχειρήσεις για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές, απογραφή πληθυσμού, οικονομική δραστηριότητα ανά τετράγωνο/συνοικία κτλ. Αν κάποια αρχή αναλάβει τη συστηματοποίηση και διευκόλυνση χρήσης αυτών των στοιχείων για την επιστημονική κοινότητα, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, πιστεύω θα δημιουργούσε τεράστια οφέλη τόσο για τους ερευνητές όσο και για το ευρύτερο κοινό. Τα οικονομικά αυτά μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόταση και την εκτίμηση της επίδρασης μια σειράς πολιτικών αποφάσεων, όπως μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, ανακατανομή του εισοδήματος κτλ.

 

Τι σημαίνει η απονομή του Επιστημονικού Βραβείου του Ιδρύματος Μποδοσάκη για εσάς προσωπικά;

Η απονομή του βραβείου είναι αναγνώριση χρόνων σκληρής δουλειάς και επιμονής. Αισθάνομαι τυχερός για την επιλογή μου, καθότι το έργο των Ελλήνων επιστημόνων είναι εξαιρετικό σε όλες τις κοινωνικές επιστήμες. Ευχαριστώ το Ίδρυμα Μποδοσάκη που συνεχίζει να στηρίζει διαρκώς τους Έλληνες επιστήμονες ακόμα και στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 

Θεωρείτε πως το Ίδρυμα Μποδοσάκη πρέπει να εξακολουθεί να στηρίζει τον θεσμό των επιστημονικών βραβείων;

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει μεγάλο έργο στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα με το θεσμό των επιστημονικών βραβείων. Όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει νέους επιστήμονες, αλλά να προσπαθήσει να αναδείξει περαιτέρω το έργο αυτό, ούτως ώστε να κάνει την επιστημονική καριέρα πιο προσιτή στους Έλληνες μαθητές και φοιτητές όλων των κοινωνικών ομάδων.

 

Λίγα λόγια για την έρευνά του:

Η έρευνα του Δρ. Αρκολάκη, και των συνεργατών του επικεντρώνεται σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής και των οικονομικών του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, μέσω μιας σειράς εργασιών, η έρευνά του οδήγησε στην ανάδειξη ενός ενοποιημένου μοντέλου για την εις βάθος κατανόηση της σημασίας του διεθνούς εμπορίου για την οικονομική ευημερία. Η εργασία του, επίσης, δημιούργησε μια σειρά μαθηματικών εργαλείων για την ανάλυση και τη λύση αυτού του μοντέλου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στο πεδίο των οικονομικών του χώρου και στο πώς η τοπογραφία του χώρου επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Μέσω μιας σειράς θεμελιωδών ανακαλύψεων και με τη χρήση λεπτομερών δεδομένων για την οικονομική δραστηριότητα στο χώρο, η έρευνα αυτή έκανε εφικτή την ανάλυση και ποσοτικοποίηση της σημασίας των έργων υποδομής για την οικονομική ανάπτυξη.