Ηρώ Νικηφόρου, υπότροφος 2004, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Technical University of Denmark

«Ο κύριος επαγγελματικός μου στόχος είναι να αναπτύξω περαιτέρω ένα επιστημονικό μοντέλο που θα βοηθήσει τους ακαδημαϊκούς ερευνητές να δημιουργήσουν νεοφυεiς επιχειρήσεις βασισμένες στην έρευνα που διενεργούν στα πανεπιστήμια (academic spinoffs).»

Η Ηρώ Νικηφόρου, από το καλοκαίρι του 2018, εργάζεται στο Πολυτεχνείο της Δανίας (Technical University of Denmark), αρχικά ως Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον τομέα της Επιχειρηματικότητας. Η ακαδημαϊκή της διαδρομή ξεκίνησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνεχίστηκε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, στο London School of Economics and Political Science και στο University of Cambridge. Η επιθυμία της να επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν μεγάλη, οπότε αποφάσισε να κάνει το διδακτορικό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρει, έφυγε εκ νέου για το εξωτερικό και πραγματοποίησε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στην Ελβετία στο École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) μέχρι το 2018, οπότε και ξεκίνησε να εργάζεται στο Πολυτεχνείο της Δανίας.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Οι δύο φορές που αποφάσισα να φύγω για το εξωτερικό. Την πρώτη φορά, όταν πήγα για το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία, με την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ήρθα σε επαφή με καινούρια συστήματα εκπαίδευσης και τρόπους μάθησης και γνώρισα ανθρώπους με πολύ διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Όταν ξαναέφυγα για το μεταδιδακτορικό μου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ίσως αυτή τη φορά να έμενα για πάντα στο εξωτερικό, κατάφερα να ωριμάσω την επιστημονική μου σκέψη και να αναμειχθώ σε έρευνα με πιο διεθνή χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, όμως, διατήρησα δεσμούς με συναδέλφους από την Ελλάδα, τους οποίους και εκτιμώ πολύ, και συνεργάστηκα με ελληνικούς φορείς για τον σχεδιασμό προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Το να μένω πιστή στις αξίες μου. Το επαγγελματικό ταξίδι χαρακτηρίζεται από πολλές όμορφες στιγμές, αλλά και από κάποιες δυσκολίες, όπως τοξικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας. To ότι κατάφερα να μείνω πιστή στις αξίες μου, με σεβασμό για τους συναδέλφους, τους φοιτητές, και τον ίδιο μου τον εαυτό, είναι σημαντικό για μένα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Ο κύριος επαγγελματικός μου στόχος είναι να αναπτύξω περαιτέρω ένα επιστημονικό μοντέλο που θα βοηθήσει τους ακαδημαϊκούς ερευνητές να δημιουργήσουν νεοφυεiς επιχειρήσεις βασισμένες στην έρευνα που διενεργούν στα πανεπιστήμια (academic spinoffs) με οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Μέχρι τώρα, η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ερευνητών εμπλέκεται στη δημιουργία academic spinoffs, οι περισσότερες από τις οποίες αποτυγχάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η στήριξη που παρέχεται στους ακαδημαϊκούς δε συμβαδίζει ούτε με τους επαγγελματικούς τους στόχους ούτε με τις ικανότητές τους. Χτίζοντας πάνω στην επιστημονική γνώση στον χώρο της επιχειρηματικότητας και σε συνεργασία με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ελπίζω ότι θα συνεισφέρω στην καλύτερη αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται στα πανεπιστήμια.

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Το ότι είναι Υπότροφοι του Ιδρύματος Μποδοσάκη σημαίνει ότι είναι άνθρωποι που έχουν ήδη αριστεύσει ή ξεχωρίσει με κάποιο τρόπο. Δυστυχώς, η αριστεία πολλές φορές συνοδεύεται από τελειομανία και το άγχος της αποτυχίας. Όμως, η αποτυχία δεν είναι κάτι κακό. Είναι πολλές φορές κομμάτι της επιστημονικής περιέργειας και αναζήτησης, και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει πηγή άλλων (καλύτερων και ρηξικέλευθων!) ιδεών.

Κάτι άλλο που πολλές φορές ξεχνάμε είναι να ισορροπούμε την επαγγελματική με την προσωπική μας ζωή. Χρειάζεται ενίοτε μια παύση για να αναλογιστούμε ποιές είναι οι προτεραιότητες συνολικά στη ζωή μας, και όχι μόνο στην επαγγελματική.