Ένα διαπεριφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €1 εκατ. σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Η πρωτοβουλία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης», συνολικού προϋπολογισμού €1 εκατ., ολοκληρώνεται 3 χρόνια μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα. Η ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που ανέλαβε και τη διαχείριση του προγράμματος, ενώ ως φορείς υλοποίησης μετείχαν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP και υλοποιήθηκε στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός – Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία. Σκοπός της ήταν η υποστήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κομβικών τομέων για την ελληνική οικονομία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Για την υλοποίησή της εφαρμόστηκαν σύγχρονες προσεγγίσεις καλλιέργειας, και επιστημονικές μέθοδοι γενετικής ταυτοποίησης και τεχνικών προώθησης στην αγορά.
Tο πρόγραμμα της ΕΥΔΟΚΙΜΗΣ ΓΗΣ εστίασε σε 8 είδη τοπικά παραγόμενων προϊόντων που επιλέχθηκαν χάρη στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τη δυναμική τους: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές και κτηνοτροφικά προϊόντα. Βασική επιδίωξη των συνεργαζόμενων φορέων ήταν με την ολοκλήρωση του προγράμματος τα προϊόντα αυτά να λειτουργούν πλέον ως «πρεσβευτές» των περιοχών από όπου προέρχονται. Όραμα που καθιστά την πρωτοβουλία καινοτόμα και πρωτοποριακή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιφέρειας και του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πάνω σε δύο άξονες, την εκπαίδευση/συμβουλευτική και τη γενετική και βιοχημική ανάλυση. Στο πρώτο σκέλος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσέφερε σε περισσότερους από 700 συμμετέχοντες ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και εξατομικευμένη συμβουλευτική σχετικά με τις βέλτιστες μεθόδους καλλιέργειας, την επεξεργασία και μεταποίηση των προϊόντων, καθώς και τις αρχές εμπορίας και διαφήμισης. Το ΙΝΕΒ από την πλευρά του, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής από τα πεδία της γενετικής και της βιοχημείας, ανέλυσε εκατοντάδες δείγματα των αγροτικών προϊόντων, προσδιορίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους. Με τον τρόπο αυτό, δημιούργησε μια «γενετική ταυτότητα» που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ξεχωριστών αυτών προϊόντων, υποστηρίζοντας παράλληλα την προστιθέμενη αξία τους – τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο βασισμένο στην τεχνολογία LoRa (Long Range). Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή τοποθέτησε τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας σε εγκαταστάσεις πρωτογενούς παραγωγής σε περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ, οι οποίες προσφέρουν ψηφιακή διασύνδεση και απομακρυσμένη παρακολούθηση της πρωτογενούς παραγωγής, των εγκαταστάσεων τυποποίησης και μεταποίησης, αλλά και των μεταφορών. Το δίκτυο αυτό μπορεί να παρέχει στους παραγωγούς δωρεάν πληροφορίες, και σε πραγματικό χρόνο, για τις εδαφολογικές και μετεωρολογικές παραμέτρους των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ψηφιακή μεταμόρφωση της ελληνικής υπαίθρου. Με δυνατότητα υποστήριξης άνω των 30.000 παραγωγών, η νέα αυτή τεχνολογική υποδομή συνιστά σημαντικό βήμα προς το μέλλον και κληρονομιά προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροδιατροφική και εφοδιαστική αλυσίδα.
Το συγκεκριμένο αγροδιατροφικό πρόγραμμα ονομάστηκε συμβολικά «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ», αποδίδοντας φόρο τιμής στα εύφορα χώματα της Βόρειας Ελλάδας. Η ολοκλήρωσή του κλείνει έναν κύκλο, αλλά αφήνει σημαντική κληρονομιά, καθώς αναμένεται να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις περιοχές όπου εφαρμόστηκε. Διότι όχι μόνο εφοδίασε τους τοπικούς παραγωγούς με σύγχρονα γνωστικά και τεχνολογικά μέσα που θα τους επιτρέψουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους και προοπτικές για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα· αλλά δημιούργησε, παράλληλα, μια γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ παραγωγών και επιστημόνων, αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των δυναμικών τοπικών προϊόντων τους και συνδέοντας την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την επισκόπηση του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές. Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, ενώ προσφέρει αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Ο TAP παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού ανεφοδιασμού, καθώς και στην επίτευξη των στόχων από-ανθρακοποίησης. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr
Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου – Μποδοσάκη Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους. Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντικτύπου.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Μποδοσάκη: www.bodossaki.gr
Σχετικά με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς της γεωργίας, των συστημάτων τροφίμων, των περιβαλλοντικών σπουδών και επιστημών ζωής συνδεδεμένων με την αειφορία του μέλλοντος. Ιδρύθηκε το 1904 ως ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός από Αμερικανούς εκπαιδευτικούς και εφαρμόζει μέχρι σήμερα τη μέθοδο «μαθαίνω κάνοντας» σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα κύρια εκπαιδευτικά της τμήματα είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο), η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευση Ενηλίκων) και το Perrotis College of Agriculture Environment and Life Sciences (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο). H εκπαίδευση, η κατάρτιση και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται σε ενήλικες σπουδαστές στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων επαγγελματιών και επιχειρηματιών στον αγροδιατροφικό τομέα.
Περισσότερες πληροφορίες για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή: www.afs.edu.gr
Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το ΕΚΕΤΑ έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως: ενέργεια, περιβάλλον, νέα λειτουργικά υλικά, βιομηχανικές διεργασίες, πληροφορική, τηλεματική, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, αγροβιοτεχνολογία, επιστήμες υγείας, μηχανοτρονική, αγροτεχνολογία καθώς επίσης και σε διάφορες διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που προκύπτουν από τα παραπάνω. Το 2018 το ΕΚΕΤΑ ήταν στην 22η θέση των κορυφαίων 500 ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης και 1ο στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), ένα από τα πέντε θεματικά Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ με έμφαση στις βιοεπιστήμες, πρωτοστατεί στην εφαρμοσμένη βιοτεχνολογική έρευνα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο συνδυάζοντας τον αγροδιατροφικό τομέα με την ανθρώπινη διατροφή και υγεία.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΚΕΤΑ – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών: www.inab.certh.gr/el
Στοιχεία επικοινωνίας:
TAP: Κατερίνα Μουζουράκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας για την Ελλάδα, Ε-mail: Media_gr@tap-ag.com
Ίδρυμα Μποδοσάκη: Χαρά Τασόγλου, Head of Communications and Development, Ε-mail: htasoglou@bodossaki.gr