To «Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα» του Ιδρύματος Μποδοσάκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη συνέχεια τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα. Στις 25/5 παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κάνοντας έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των ενεχόμενων φορέων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Τους βασικούς άξονες του Σχεδίου παρουσίασαν στην επιτροπή η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που το εκπόνησε Δρ. Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

Επιθυμία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, μετά από το σημερινό σημαντικό βήμα, είναι να αποτελέσει το Σχέδιο Δράσης την αφετηρία για τη δημιουργία κοινής αντίληψης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που θα οδηγήσει στη μετέπειτα υιοθέτησή του από την Πολιτεία.

Το «Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα», με άξονα τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρουσιάζει τα δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου Συστήματος Δημόσιας Υγείας, καθώς και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στο δικαίωμα στην υγεία, την ισότητα και τη βιωσιμότητα. Το εγχείρημα, το οποίο κάλυψε όλες τις βασικές λειτουργίες της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., δεν αφορά στο σύστημα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, αλλά στις διατομεακές πολιτικές, τις υπηρεσίες και δραστηριότητες που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, την προστασία και παρακολούθηση της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο και τη διαχείριση κρίσεων, όπως η πανδημία από τη νόσο COVID-19.

Στο κείμενο διατυπώνονται ιεραρχημένες προτάσεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν στρατηγικό οδικό χάρτη με ορίζοντα το 2030, αλλά με βασική προϋπόθεση τον εκτεταμένο διάλογο, την ευρεία συναίνεση, την πολιτική βούληση και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων από την αρχή της διαδικασίας.

Το Σχέδιο Δράσης τελεί υπό τη Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και είναι το 2ο από τα 4 συνολικά Σχέδια Δράσης που ανέλαβε το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021.

Για τη δημιουργία του συστάθηκε οκταμελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία είχε την στήριξη πενηνταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής με ευρεία εκπροσώπηση από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα της Δημόσιας Υγείας.

Δημιουργήθηκαν 20 διεπιστημονικές θεματικές ομάδες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 150 επιστήμονες και το τελικό Σχέδιο διαμορφώθηκε μετά από 18 μήνες αφιλοκερδούς εργασίας της Επιστημονικής Ομάδας και διαλόγου με την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα και τους ενεχόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις .