Άννα Τσιλίδου, Υπότροφος 2019, Product Manager, Mastercard

“Η πορεία μου δε θα ήταν δυνατή αν δεν είχα την υποστήριξη των γονέων μου, την καθοδήγηση από μέντορες και φυσικά την οικονομική βοήθεια από ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Ποτέ μου δεν πήρα αυτή τη στήριξη για δεδομένη και προσπαθώ όσο μπορώ να δημιουργώ αντίστοιχες ευκαιρίες για τους επόμενους.”

Η Άννα Τσιλίδου μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και αποφοίτησε από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2016 και από το Master in Business Administration του Columbia Business School το 2021, για το οποίο πήρε υποτροφίες από το Columbia, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Λεβέντη. Πριν το μεταπτυχιακό της, η Άννα δούλεψε ως αναλύτρια στην εταιρία συμβούλων McKinsey, στην εταιρεία τεχνολογίας SignedBlock και στο τμήμα προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον δούλεψε για μικρότερα διαστήματα στην Procter & Gamble στη Γενεύη και στη μη-κυβερνητική οργάνωση TechnoServe στη Μοζαμβίκη. Σήμερα είναι Product Manager στα κεντρικά γραφεία της Mastercard στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στον σχεδιασμό των προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία παγκοσμίως.

Τι θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

«You miss 100 percent of the shots you don’t take» Μην περιορίζεστε από το (καμιά φορά όχι ιδιαίτερα βοηθητικό) κοινωνικό σύνολο και από τα διάφορα «ταβάνια» που βλέπετε γύρω σας. Ακόμα και στόχοι που φαίνονται αδύνατοι είναι εφικτοί αν υπάρχει υπομονή, επιμονή, καθοδήγηση και σκληρή δουλειά. Επίσης, μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια από ανθρώπους που έχουν πετύχει τους στόχους που κυνηγάτε, ακόμα και αν σας είναι άγνωστοι.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Η πορεία μου δε θα ήταν δυνατή αν δεν είχα την υποστήριξη των γονέων μου, την καθοδήγηση από μέντορες και φυσικά την οικονομική βοήθεια από ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Ποτέ μου δεν πήρα αυτή τη στήριξη για δεδομένη και προσπαθώ όσο μπορώ να δημιουργώ αντίστοιχες ευκαιρίες για τους επόμενους. Στη Νέα Υόρκη δουλεύω εθελοντικά για τον οργανισμό Minds Matter, όπου κάθε Σάββατο υποστηρίζουμε ακαδημαϊκά μαθητές λυκείου με οικονομικές δυσκολίες με στόχο την εισαγωγή και φοίτηση τους στο πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα προσπαθούμε φέτος με παλαιότερους υποτρόφους του Ιδρύματος Μποδοσάκη να δημιουργήσουμε μια επιπλέον υποτροφία από αυτές που δίνει το ίδρυμα, την «Υποτροφία των υποτρόφων». Είμαι σίγουρη πως η κοινότητα θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, γιατί όλοι μας θυμόμαστε τον αντίκτυπο που είχε αυτό το βραβείο στη ζωή μας.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Το σημαντικότερο μου επίτευγμα μέχρι σήμερα είναι ότι έγινα δεκτή στο πρόγραμμα MBA του Columbia με πλήρη υποτροφία από το πανεπιστήμιο για τα δίδακτρα. Η διαδικασία εισαγωγής στα κορυφαία μεταπτυχιακά στην Αμερική είναι πολύ ανταγωνιστική και έχει ως προϋπόθεση προηγούμενες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιτυχίες. Το να ζήσω και να σπουδάσω στο εξωτερικό ήταν το όνειρο μου για πολλά χρόνια και μέσα από τις σπουδές μου μπόρεσα να δουλέψω στην Αμερική και να στρέψω την επαγγελματική μου πορεία στον κλάδο του Product Management. Βέβαια, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Δουλεύοντας προς αυτόν τον στόχο, απέκτησα περισσότερη αυτογνωσία και συγκεκριμένα επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Αυτό με έχει κάνει να εκτιμώ περισσότερο τις μικρές επιτυχίες της καθημερινότητας και όχι μόνο την επίτευξη των μεγάλων στόχων.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, νομίζω πως οι σημαντικότερες αποφάσεις που έχω πάρει μέχρι τώρα ήταν:

  • Να μάθω καλά την Αγγλική γλώσσα από μικρή ηλικία. Αυτό μου έδωσε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και ερεθίσματα και μου επέτρεψε να μαθαίνω αυτόνομα.
  • Να έχω καλή ακαδημαϊκή απόδοση, ακόμα και στα μαθήματα που δε με ενθουσίαζαν. Γνωρίζοντας πως η οικογένεια μου δε θα μπορούσε να με στηρίξει στις σπουδές που ήθελα να κάνω, οι άριστοι βαθμοί ήταν πάντα μονόδρομος.
  • Να εργαστώ στον τομέα της Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων (Management Consulting) αμέσως μετά την αποφοίτηση μου. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, και παρόλο που δε θα τον επέλεγα μακροπρόθεσμα, με βοήθησε να χτίσω γερές βάσεις στην αρχή της επαγγελματικής μου πορείας.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Ειδικά τώρα με την πανδημία, η πραγματικότητα είναι πως περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας μου μπροστά από μια οθόνη. Η δουλειά, η συνεχής εκπαίδευση, οι συναντήσεις, ακόμα και ο εθελοντισμός γίνονται online. Όταν δεν είμαι μπροστά από έναν υπολογιστή, κάνω όσο περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες μπορώ ή είμαι στη φύση. Όταν βρίσκομαι στην Νέα Υόρκη κάνω ποδηλασία δρόμου και τρέξιμο, ενώ όταν μπορώ να ταξιδέψω κάνω συχνά πολυήμερα ορειβατικά ταξίδια ή σκι. Αυτή τη στιγμή σας γράφω από την Χιλή όπου ετοιμάζομαι για 5 μέρες  ορειβασίας στην Παταγωνία – εκεί (ευτυχώς ή δυστυχώς) δεν έχει internet!

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Για την ώρα στόχος μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι στην Αμερική και να εξελίσσομαι ως Product Manager στον τομέα της τεχνολογίας (fintech). Σε προσωπικό επίπεδο προσπαθώ να προσθέτω αξία και να είμαι χρήσιμο μέλος στις ομάδες που ανήκω πέρα από το στενό πλαίσιο των καθηκόντων μου.