Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2025
Τομέας Κοινωνικών Επιστημών: Οικονομικής Επιστήμης ή Πολιτικής Επιστήμης
«Ευχαριστώ το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την καθιέρωση των Επιστημονικών Βραβείων. Είμαι ευγνώμων για την ύπαρξη σπάνιων θεσμών σαν αυτόν, που δίνουν σε νέους Έλληνες επιστήμονες την ικανοποίηση της αναγνώρισης του έργου τους και προάγουν ως πρότυπο την αριστεία και τη συνεχή προσπάθεια στην υπηρεσία της γνώσης. Νιώθω μεγάλη τιμή που λαμβάνω ένα βραβείο που στο παρελθόν έχει δοθεί σε επιστήμονες παγκόσμιου βεληνεκούς, τους οποίους θαυμάζω και θεωρώ και δικά μου πρότυπα.»
*********************************
Η Βίκυ Φούκα γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εισήχθη πρώτη στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2008 με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, όπου το 2015 αναγορεύτηκε διδάκτορας Οικονομικών με διάκριση (cum laude). Στη συνέχεια μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Stanford ως Επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης. Το 2023 εξελέγη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
Η έρευνά της εστιάζει στους παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά των ανθρώπων, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών. Βασίζεται σε θεωρητικά εργαλεία και μεθόδους από διάφορους κλάδους των κοινωνικών επιστημών, συνδυάζοντας μοντέλα ανθρώπινης συμπεριφοράς από την οικονομική επιστήμη και την κοινωνική ψυχολογία.
Οι θεωρητικές προσεγγίσεις της υποστηρίζονται από στατιστική ανάλυση μικροδεδομένων, τα οποία συχνά εκτείνονται σε μεγάλες χρονικές περιόδους.
Έχει αναπτύξει καινοτόμες μεθόδους για την εξαγωγή πληροφοριών από ιστορικά δεδομένα και τη μέτρηση ποσοτικά δυσχερών εννοιών, όπως οι κοινωνικές και ομαδικές ταυτότητες. Η έρευνά της μελετάει την εξέλιξη αυτών των εννοιών στον χρόνο, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από κρατικές πολιτικές, καθώς και την αιτιώδη επίδρασή τους σε κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές με σημαντικό αντίκτυπο, όπως η εκλογική συμπεριφορά, η επιλογή συντρόφου ή τόπου διαμονής, αλλά και φαινόμενα όπως η βία κατά μελών άλλων φυλετικών ή εθνοτικών ομάδων.
Ένα σημαντικό μέρος του επιστημονικού της έργου επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση διαφορετικών ανθρώπινων ομάδων στο πλαίσιο της μετανάστευσης.
Με τη χρήση μικροδεδομένων από το σύνολο του πληθυσμού χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε βάθος δεκαετιών, έχει μελετήσει πώς η μετανάστευση αναδιαμορφώνει τις κοινωνίες μέσω ποικίλων μηχανισμών, όπως η επίδρασή της στις πολιτικές διαιρέσεις και στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων.
Επιπλέον, η έρευνά της έχει συμβάλει στη συστηματική αποτίμηση της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς των μεταναστών, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτή –και κατά συνέπεια η κοινωνική και οικονομική τους ένταξη στις χώρες υποδοχής– επηρεάζεται αιτιωδώς από διαφορετικές κρατικές πολιτικές.
Τα επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία περιοδικά των οικονομικών και πολιτικών επιστημών και έχουν αποσπάσει πολλαπλά βραβεία καλύτερης επιστημονικής εργασίας.
Το έργο της έχει καλυφθεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, η Washington Post και ο Economist, λόγω των προεκτάσεών του για κρίσιμα ζητήματα πολιτικής, όπως η χάραξη στρατηγικών για την ένταξη των μεταναστών.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.