49η χρονιά του Προγράμματος Υποτροφιών με 64 νέες υποτροφίες

Στις 15 Ιουλίου ανακοινώσαμε την απονομή 64 νέων υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, εφαρμόζοντας στην πράξη για 49η χρονιά το όραμα του Ιδρύματος για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους.

Συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε το πάθος για επιστημονική εξέλιξη, την προσδοκία για ερευνητικές καινοτομίες και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, διευρύνοντας την Κοινότητα των Υποτρόφων με νέα μέλη, γεμάτα όνειρα που μοιράζονται με όλους εσάς ένα κοινό αξιακό πλαίσιο.

Από τους 64 νέους που επιλέχθηκαν για τις φετινές υποτροφίες, οι 39 θα ακολουθήσουν Μεταπτυχιακές Σπουδές, οι 21 Διδακτορική Έρευνα, ενώ 4 θα ακολουθήσουν Μεταδιδακτορική Έρευνα. Εξ αυτών, 22 υπότροφοι θα φοιτήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ οι υπόλοιποι 42 θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τομείς στην αιχμή της τεχνολογίας και της επικαιρότητας είναι αυτοί στους οποίους επικεντρώνονται οι νέοι υπότροφοι, όπως η Βιοτεχνολογία, οι Νευροεπιστήμες, η Μηχανική Νοημοσύνη, οι Υπολογιστικές Επιστήμες, η Αειφόρος Ανάπτυξη κ.ά.

Η ποιότητα των αιτήσεων παρέμεινε εξαιρετικά υψηλή. Μέσα από τις προσωπικές συνεντεύξεις με υποψήφιους υποτρόφους επιβεβαιώθηκε τόσο η ιδιαίτερη πνευματική ικανότητα και η δυνατότητα λογικής, πρωτότυπης και αναλυτικής σκέψης των υποψηφίων, όσο και το πάθος τους για τη συνεισφορά στην εξέλιξη των επιστημονικών τους κλάδων, το ήθος και η ωριμότητά τους.

Ενδεικτικά, μεταξύ των νέων υποτρόφων:

  • Ο Αλέξανδρος Σκούρης, στο περιθώριο της επικαιρότητας της πανδημίας, ξεκινάει το MSc International Health Policy στο LSE για να συνδυάσει τον ερευνητικό τομέα με τον κοινωνικοπολιτικό και να εξετάσει την εισαγωγή νέων βιοτεχνολογικών συσκευών στα εθνικά συστήματα υγείας.
  • Η Θεονύμφη Ανωγειανάκη στοχεύει στην αξιοποίηση των δεδομένων που παράγει ο άνθρωπος με την τεχνητή νοημοσύνη για την ευημερία της κοινωνίας μας και βρίσκεται ήδη στην Ολλανδία για το μεταπτυχιακό της σε Data Science and Artificial Intelligence στο Eindhoven University of Technology.
  • Η Όλγα Ψάρρη συνεχίζει τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική στο TU Delft με MSc Architecture, Urbanism and Building Sciences, ενώ θέλει να επικεντρωθεί στον τομέα Heritage and Architecture για να συμβάλει μελλοντικά και στην προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
  • H Κυριακή-Νιόβη Ραφαηλίδου θα συνεχίσει τις σπουδές της στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με μεταπτυχιακό στη Μοριακή Βιολογία-Βιοιατρική και θέλει να ασχοληθεί με τη δημιουργία ιστών και οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση.
  • Στη Βιολογία συνεχίζει με διδακτορικό και ο Κωνσταντίνος Δίσκος, επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στις Νευροεπιστήμες και ειδικότερα θα ασχοληθεί με τη μελέτη του μοντέλου της σχιζοφρένειας κατά τη νεογνική, νεανική και εφηβική ηλικία.
  • Με διδακτορικό θα συνεχίσει και ο Χρήστος Σαμαρίνας στο University of Massachusetts Amherst με αντικείμενο Computer Science και ειδικότερα την έρευνα στην ανάκτηση της πληροφορίας, η οποία μπορεί να διευκολύνει την ανακάλυψη γνώσεων στην καθημερινή μας ζωή.
  • Στον τομέα του περιβάλλοντος θα συνεχίσει την πορεία της η Δήμητρα Αντωνίου με μεταπτυχιακό σε Soil Water and Environment στο Πανεπιστήμιο Αγροτικών Επιστημών της Ουψάλας, με στόχο να ασχοληθεί με την προστασία των υδάτων και του εδάφους.

Με  μεγάλη μας χαρά, μπορέσαμε να διασυνδέσουμε ήδη 16 από τους νέους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς υποτρόφους, οι οποίοι θα φοιτήσουν στο εξωτερικό, με υποτρόφους των δύο παλαιότερων ετών, από τα ίδια πανεπιστημιακά ιδρύματα και τμήματα σπουδών, για να τους ενημερώσουν για πρακτικά θέματα και και να τους δώσουν χρήσιμες συμβουλές για τα πρώτα τους βήματα στο νέο περιβάλλον.

Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη στη μεγάλη Κοινότητα των άνω των 2.500 υποτρόφων!