Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και την ΑΓΣ

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας στη χώρα μας.

Δωρητής του προγράμματος είναι η εταιρεία Α-Β Βασιλόπουλος και φορέας υλοποίησης η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση 12 τηλεμετρικών διατάξεων τελευταίας τεχνολογίας σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας μας,  μέσω των οποίων οι παραγωγοί λαμβάνουν σημαντικές ενημερώσεις για κρίσιμα θέματα όπως οι καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, επομένως είναι σε θέση να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για τις καλλιέργειές τους, που βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν  για την εγκατάσταση των τηλεμετρικών διατάξεων αφορούν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, οι τηλεμετρικές διατάξεις θα εγκατασταθούν σε:

  • 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο
  • 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
  • 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία
  • 2 εκτάσεις λειμώνων (βοσκοτόπων) στην Ελασσόνα και την Ξάνθη

Σε πρακτικό επίπεδο, το Πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των έμμεσα ωφελούμενων μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους (open data).

Το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας απέσπασε πρόσφατα GOLD βραβείο στην Κατηγορία Συνεργασία με Τοπικούς Παραγωγούς , στο πλαίσιο του θεσμού Super Market Awards 2019.

Ο Δωρητής
AB Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος μετρά 80 χρόνια διαρκούς παρουσίας στην ελληνική αγορά τροφίμων και έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των συνεργατών, των προμηθευτών και των πελατών της με την παροχή άριστης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο 460 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περισσότερους από 14.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας δυναμικά στην εθνική οικονομία και απασχόληση, ενώ αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτικούς φορείς.