Οι Δωρεές Ιδιωτών μπορούν να υποστηρίξουν και προγράμματα αναβίωσης και ανάπτυξης τόπων με τους οποίους είναι βαθιά συνδεδεμένοι οι δωρητές. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το Κυπαρίσσι Λακωνίας, ένα χωριό που αναβιώνει χάρη στη δωρεά του Αντώνη Γκιουζέλη (Tony Julius Fund).

Ο Αντώνης Γκιουζέλης, γνωστός αργότερα ως Tony Julius, έφυγε από το μικρό του χωριό στις αρχές του 20ου αιώνα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Αγάπησε τον τόπο του τόσο, ώστε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο Tony Julius Fund που θα υποστήριζε τη ζωή των κατοίκων του ες αεί. Σήμερα, χάρη στο Tony Julius Fund, το οποίο διαχειρίζεται το Myriad USA, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη μεταξύ των κατοίκων του χωριού, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, που υλοποιούνται με πλήρη διαφάνεια, διασφαλίζουν και βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα της ζωής τους.

Η γενέτειρα του Αντώνη Γκιουζέλη (Tony Julius), το Κυπαρίσσι, ένα μικρό, απομονωμένο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα που βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, είναι ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς. Οι 400 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία και την αλιεία, την παραγωγή ελαιόλαδου, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το Κυπαρίσσι ήταν προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού.

Χάρη στο Tony Julius Fund πραγματοποιήθηκε σειρά έργων στο Κυπαρίσσι. Το σημαντικότερο έργο, όμως, για το Κυπαρίσσι ήταν η διάνοιξη αναρριχητικών διαδρομών, χάρη στις οποίες το Κυπαρίσσι αναδείχθηκε ως αναρριχητικός προορισμός και έγινε πόλος έλξης αναρριχητικού τουρισμού από όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, που πλέον διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο, με δεκάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται στο Κυπαρίσσι την άνοιξη και το φθινόπωρο και να τονώνουν την οικονομία του χωριού.

Επίσης, μέχρι σήμερα μέσω του Tony Julius Fund πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα έργα σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ώστε να εντοπίζονται και να καταγράφονται οι άμεσες, αλλά και μελλοντικές ανάγκες του τόπου.

  • Αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του δημοτικού σχολείου του χωριού, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Ειδικότερα, επισκευάσθηκαν τα αποχωρητήρια, ο χώρος του λεβητοστασίου, η στέγη, και παραδόθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Η/Υ, φωτοτυπικό μηχάνημα) καθώς και διαδραστικός πίνακας διδασκαλίας.
  • Εγκαταστάθηκε στο κέντρο του χωριού καινούργια παιδική χαρά και τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια.
  • Έγινε ελαιοχρωματισμός και συντήρηση της στέγης στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
  • Έγινε διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών προς τον Αγ. Γεώργιο και την Ακρόπολη Κυφάντων.
  • Δόθηκε οικονομική ενίσχυση σε κατοίκους που είχαν ανάγκη, όπως προβλέπει η διαθήκη του Γκιουζέλη.

Όλες οι υλοποιούμενες δράσεις προβλέπουν την παροχή υπηρεσιών από μικρές τοπικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης. Παράλληλα, η ομάδα διαχειριστών του Ιδρύματος Μποδοσάκη επισκέπτεται το Κυπαρίσσι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχει εικόνα τόσο για την πρόοδο των έργων, όσο και για την αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία και τις τρέχουσες ανάγκες που την απασχολούν.

Αν σκέφτεστε πώς θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε μια δική σας δωρεά, η ομάδα ειδικών του Ιδρύματος είναι στη διάθεσή σας για να σας κατευθύνει. O Philanthropy Advisor του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, [email protected], 210 010 7767, είναι στη διάθεσή σας για μια αρχική συζήτηση γνωριμίας.