Ένα λεπτό μπορεί να κάνει τη διαφορά: ο οργανισμός Wise Greece νικητής του Innovative Fundaising Award

Η Wise Greece, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται ως κοινωνική επιχείρηση, είναι ο νικητής του “Innovative Fundraising in Greece Award”, για το έργο «0.01 Cent Makes a Difference». Το βραβείο είναι ένα διήμερο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο εκπροσώπους της Wise Greece, προκειμένου να συναντηθούν με κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα του fundraising και να αντλήσουν έμπνευση και συμβουλές για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και της στρατηγικής του οργανισμού, ως προς τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Λίγα λόγια για τον οργανισμό Wise Greece:
Η Wise Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί ως κοινωνική επιχείρηση, με τη διπλή αποστολή προώθησης ελληνικών προϊόντων κορυφαίας ποιότητας και συγκέντρωσης χρημάτων για να αγοραστούν τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια δίδονται σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα «0,01 Cent Makes a Difference» [Ένα λεπτό κάνει τη διαφορά] εμπνέει εταιρείες ή ιδρύματα να υποστηρίξουν τους σκοπούς της Wise Greece, προσφέροντας μόνο ένα λεπτότου ευρώ κάθε φορά που πραγματοποιούν μια συναλλαγή. Το έργο ξεκίνησε στα τέλη του 2016, με εταιρική σχέση με τα ΕΛΤΑ, που προσέφεραν ένα λεπτό για κάθε πακέτο που παρέδιδαν για έναν ολόκληρο μήνα. Με τη δράση αυτή, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια για την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής για τρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η πρωτοβουλία αυτή, μάλιστα, έχει διπλό αντίκτυπο, καθώς το προϊόν αγοράστηκε από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας έτσι και αυτούς και τις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά σε συνεργασία με την πίτσα Domino, η οποία έχει δωρίσει ένα λεπτό για κάθε παραγγελία πίτσας μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2017. Η Wise Greece σχεδιάζει να επεκτείνει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με περισσότερες εταιρείες το 2018.

Οι κριτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εξαιρετικό «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα» του μοντέλου του έργου, το οποίο μεγιστοποιεί τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα, σημειώνοντας επίσης ότι η πρωτοβουλία στέλνει ένα εμπνευσμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι δυνατόν να κάνουμε τη διαφορά.

Αποδεχόμενη το βραβείο εκ μέρους του οργανισμού, η κα Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece, δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Wise Greece και το έργο αυτό έχουν επιλεγεί για το Innovative Fundraising in Greece Award. Είμαστε σίγουροι ότι με αυτό το σημαντικό βραβείο θα μας δοθεί η ευκαιρία να εμπνευστούμε από τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το fundraising στο Ηνωμένο Βασίλειο και να επιστρέψει με τις αποσκευές μας γεμάτες φρέσκες ιδέες! ”

Λίγα λόγια για το βραβείο:
Το “Innovative Fundraising in Greece Award” υπήρξε μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, μέσω του Social Dynamo, σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Στόχος του βραβείου ήταν η αναγνώριση και η προώθηση της καινομοτίας ως προς δράσεις fundraising προερχόμενες από ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι συμμετοχές στο βραβείο πραγματοποιήθηκαν μέσω ανοικτής πρόσκλησης και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, όπως ο Δρ. Beth Breeze, Διευθυντής του Κέντρου Φιλανθρωπίας, Πανεπιστήμιο του Kent, ο κος Geof Cox, Διευθυντής της Social Enterprise Europe και η Marisol Grandon, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unfold Stories. Η επιτροπή αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

– τον αντίκτυπο του υποψήφιου έργου σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο υποστήριξε τις δραστηριότητες του οργανισμού
– τον βαθμό στον οποίο η δραστηριότητα / δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων έχουν στοιχεία καινοτομίας για τον οργανισμό
– τον βαθμό στον οποίο η δραστηριότητα / δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων  έχουν στοιχεία καινοτομίας για τον ευρύτερο τρίτο τομέα στην Ελλάδα.