Για την προαγωγή της Παιδείας, το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη διευρύνεται σε τρία επίπεδα: Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, Μεταδιδακτορικής Έρευνας και Επισκεπτών Επιστημόνων Ερευνητών | Έναρξη Προγραμμάτων Υποτροφιών

Στο 51ο έτος προσφοράς του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επεκτείνει τη δέσμευσή του για προαγωγή της Παιδείας, διευρύνοντας τα Προγράμματα Υποτροφιών του. Συγκεκριμένα, για την ακαδημαϊκή περίοδο 2023-2024, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα προσφέρει υποτροφίες σε 3 επίπεδα εκπαίδευσης:

  1. Μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές
  2. Μεταδιδακτορική Έρευνα
  3. Επιστημονική Έρευνα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, για Επιστήμονες που διαμένουν στην Ελλάδα.

Τα όνειρα ξεκινούν με το Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές που απευθύνεται σε πτυχιούχους ή τελειόφοιτους φοιτητές όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα των Α.Ε.Ι. και καλύπτει περί τις 60 υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για εκείνους που ονειρεύονται μία ερευνητική ή ακαδημαϊκή καριέρα, το επόμενο βήμα υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», το οποίο από το 2008 χορηγεί σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος τέσσερις υποτροφίες για έρευνα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Με το νέο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποστηρίζει ακόμη περισσότερο την επιστημονική έρευνα και απευθύνεται σε επιστήμονες ερευνητές, πτυχιούχους Α.Ε.Ι. που συνεχίζουν να φοιτούν ή να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για την εκμάθηση επιστημονικής μεθοδολογίας, σύγχρονων ερευνητικών διεθνών τάσεων και τεχνολογιών ή και την παρουσίαση και παράδοση διαλέξεων. Στόχος του προγράμματος είναι η μεταφορά και διάχυση της αποκτηθείσας εμπειρίας και γνώσης στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Το πρόγραμμα αφορά σε βραχυχρόνιες υποτροφίες, διάρκειας έως 6 μηνών, και καλύπτει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το 51ο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές είναι η 15η Φεβρουαρίου 2023. Για το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου» η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως 15 Μαρτίου 2023, ενώ το Πρόγραμμα Υποτροφιών για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2023 με προθεσμία υποβολής αιτήσεων τη 12η Απριλίου 2023.

Οι υποτροφίες για τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές πλήρους φοίτησης καλύπτουν το κόστος των διδάκτρων και το κόστος διαβίωσης και αφορούν σε 20 σύγχρονα επιστημονικά πεδία, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη Δεδομένων και οι Ψηφιακές Τεχνολογίες, η Στοχευμένη Ανάπτυξη Φαρμάκων, η Βιοκαινοτομία, η Νανοτεχνολογία, η Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων και ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Αθηνά Δεσύπρη, «Τα όνειρα των νέων βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του έργου του Ιδρύματος Μποδοσάκη και η πραγματοποίησή τους ταυτίζεται με το όραμά μας για την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους. Τα προγράμματα υποτροφιών του Ιδρύματος επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας υπόψιν την εξέλιξη των επιστημονικών πεδίων και τη ζήτηση της αγοράς, αλλά και τα ενδιαφέροντα των νέων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φέτος διευρύνουμε τη στήριξή μας στην επιστημονική κοινότητα παρέχοντας στους ερευνητές την ευκαιρία να δημιουργήσουν διεθνείς συνεργασίες, να εξελίξουν τις γνώσεις τους και να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση αυτή στη χώρα μας».

Η Προκήρυξη του 51ου Προγράμματος Υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και του Προγράμματος Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών, ακαδ. έτους 2023-2024 είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη www.bodossaki.gr μαζί με το πλήρες υποστηρικτικό υλικό.