Θεατροπαιχνίδια και εργαστήρια για σχολεία στο Επίκεντρο της ActionAid

Tο Επίκεντρο της ActionAid είναι ένα κέντρο στήριξης για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κολωνού. Καθημερινά, στο Επίκεντρο συγκεντρώνονται παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, με ένα κοινό όνειρο: να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, μέσα από τα προγράμματα, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που λαμβάνουν δωρεάν στο Επίκεντρο.

Εδώ και δυο χρόνια, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιλέγει συνειδητά να υποστηρίξει την πιο ευάλωτη και συνάμα την πιο πολλά υποσχόμενη ομάδα μεταξύ των ανθρώπων που αγκαλιάζει το Επίκεντρο: τα παιδιά. Μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, θεατροπαιχνίδια και εκπαιδευτικές διαδρομές, τα παιδιά ανακαλύπτουν καθημερινά νέους ήρωες, έρχονται σε επαφή με τα διλήμματά τους και, συχνά, παίρνουν θέση απέναντι σε αυτά. Με τα φτερά που δίνει η τέχνη του θεάτρου, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να συνεργάζονται, να επιστεύονται και να εκφράζονται. Τελικά, διευρύνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, με άξονες την κατανόηση, τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μέχρι σήμερα, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος, έχουν ολοκληρωθεί απρόσκοπτα τρία θεατρικά εργαστήρια και 14 εργαστήρια για σχολεία, που έχουν αγκαλιάσει 354 παιδιά. Ευρύτερα, μέσα από το μεγάλο εύρος προγραμμάτων και υπηρεσιών που προσφέρονται δωρεάν στο Επίκεντρο, 2.800 ενήλικες, παιδιά και οι οικογένειές τους είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά και τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Με τα δικά τους λόγια 

“Αισθάνομαι χαρούμενη, πιο κοντά με τους συμμαθητές μου. Πέρασα υπέροχα! Αυτά τα παιχνίδια με έκαναν να καταλάβω τα παιδιά από την τάξη μου καλύτερα!»

Μαρτυρία μαθήτριας Α’ Γυμνασίου μετά από συμμετοχή της στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία του Επίκεντρου 

 

«Βλέπω βελτίωση του γιού μου στο σχολείο. Οι καθηγητές του δεν έχουν ξαναδεί τέτοια εξέλιξη.  Ο καθηγητής μου είπε ‘δεν θα μπορούσα μόνος μου’. Τους εξήγησα ότι έρχεται στο Επίκεντρο. Με κάλεσαν ειδικά για να μου πουν αυτό. Μου είπαν συγχαρητήρια!»

Μαρτυρία μητέρας παιδιού που συμμετέχει στις εκπαιδευτικές δράσεις του Επίκεντρου

 

Ο Δωρεοδόχος
ActionAid Hellas

H Actionaid είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση με παρουσία σε 45 χώρες για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο για όλους. Η οργάνωση παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Η ActionAid, μεταφέροντας στην Ελλάδα την εμπειρία από τη δράση της για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, στοχεύει σε μακροχρόνιες και ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων μέσω της ενδυνάμωσης των ικανοτήτων τους.