Υποστήριξη προγράμματος STEAMing the Future

Το καινοτόμο δωρεάν πρόγραμμα STEAMing the Future δημιουργήθηκε για μαθητές και μαθήτριες από 14 έως 18 ετών, με σκοπό την εξοικείωση και  την προώθηση ίσων ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση  STEΑM (Science, Technology, Engineering, Arts Mathematics), προσεγγίζοντας βιωματικά την επιστήμη και την τεχνολογία.

Φορέας υλοποίησης είναι το Κολλέγιο Ανατόλια, ενώ αποκλειστικός υποστηρικτής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Μέσω του Προγράμματος STEAMing the Future, το οποίο πραγματοποιείται online και δια ζώσης στο Tech Lab Ξάνθης, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες κριτικής σκέψης τους και να ενημερωθούν για τα  επαγγέλματα του μέλλοντος που σχετίζονται με τους τομείς STE(A)M.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

α) την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εκπαιδευτικής πλατφόρμας με χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό και άρθρα-μαρτυρίες από γυναίκες επιστήμονες για μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς

β) διαδικτυακά μαθήματα όπου αναμένεται να τα παρακολουθήσουν 400 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ετησίως από όλη την Ελλάδα

γ) δια ζώσης μαθήματα στην πόλη της Ξάνθης (αρχικά και στη συνέχεια επέκταση) με συμμετοχή 40 μαθητών και μαθητριών ετησίως.

Ενδεικτικά μαθήματα που προσφέρονται είναι τα εξής: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Ρομποτική και Αυτοματισμός, Διαδίκτυο των πραγμάτων, Τρισδιάστατη σχεδίαση, Ανάπτυξη εφαρμογών, Big Data  και η Επιστήμη του Πολίτη.

Ο πρώτος κύκλος των δια ζώσης μαθημάτων του Προγράμματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023. Στις 28 Ιανουαρίου 2023 ξεκίνησαν και τα online προγράμματα για μαθητές/ήτριες από όλη την Ελλάδα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής με την ολοκλήρωση παρακολούθησης ενός πλήρους κύκλου μάθησης.

Ο Δωρεοδόχος
Κολλέγιο Ανατόλια

Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραπόστολους στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας. Το 1924 μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχει 1,285 μαθητές (γυμνάσιο-λύκειο) από όλες τις περιοχές της Ελλάδος και από το εξωτερικό. Συγκαταλέγεται ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος λόγω της ιστορίας και των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μαθητών του σχολείου.