“Το βραβείο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίτευγμα για έναν νέο Έλληνα επιστήμονα. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων να τιμηθώ με το Βραβείο Μποδοσάκη”. Λ.Χ. Καραμπαρμπούνης

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων να τιμηθώ με το Βραβείο Μποδοσάκη. Το βραβείο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίτευγμα για έναν νέο Έλληνα επιστήμονα. Αλλά η πιο σημαντική πτυχή του βραβείου είναι ότι ενθαρρύνει τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων επιστημόνων να εργαστούν σκληρά και να συμβάλλουν σημαντικά στις επιστήμες. Χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για την παραγωγή επιστήμης στην Ελλάδα και, με τα βραβεία τους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας“.

Λίγα λόγια για τον Λουκά Χ. Καραμπαρμπούνη

Ο Λουκάς Καραμπαρμπούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία, όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά το 2010.

Ο Λουκάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Είναι επίσης Σύμβουλος και Ανώτερος Μελετητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης, όπου προηγουμένως εργάστηκε ως Ανώτερος Οικονομολόγος. Είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών και ερευνητής στο Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εργάζεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Οικονομικής Επισκόπησης και ως Συνεργάτης του περιοδικού της Νομισματικής Οικονομίας. Πριν από την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στην επιχειρηματική σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Είναι Επισκέπτης Μελετητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφειας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μακροοικονομία, τα οικονομικά της εργασίας και τη διεθνή χρηματοδότηση. Η πρόσφατη έρευνα επικεντρώνεται σε θέματα όπως η παγκόσμια πτώση του μεριδίου του εισοδήματος που προκύπτει από την εργασία, η παραγωγικότητα και οι ροές κεφαλαίων στη Νότια Ευρώπη, η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα, η κυκλικότητα και η ανισότητα στις αγορές εργασίας και οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της ασφάλισης ανεργίας. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία περιοδικά οικονομικών και έχει συσσωρεύσει χιλιάδες αναφορές. Έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε περισσότερα από 130 σεμινάρια και συνέδρια.

Ο Λουκάς έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά μαθήματα Μακροοικονομίας, Οικονομικών Εργασίας και Διεθνούς Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μέχρι σήμερα, έχει συμβουλεύσει περισσότερες από 20 διδακτορικές διατριβές.

Ο Λουκάς έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την έρευνά του. Είναι ο αποδέκτης της εξαιρετικά διάσημης υποτροφίας έρευνας από το ίδρυμα Alfred P. Sloan που απονέμεται σε 8 οικονομολόγους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι οποίοι είναι 8 έτη από την ολοκλήρωση των διδακτορικών τους διατριβών και αναγνωρίζονται για τις διακεκριμένες επιδόσεις και το μοναδικό τους δυναμικό να συμβάλουν ουσιαστικά στον τομέα τους. Το έργο του σχετικά με την παγκόσμια παρακμή του εργατικού μεριδίου απονεμήθηκε αναφορά αριστείας από το Emerald για μία από τις πλέον ανεπτυγμένες συνεισφορές στην οικονομία. Έλαβε το Βραβείο Αριστείας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο Kiel, που απονεμήθηκε σε τέσσερις οικονομολόγους κάτω των 35 ετών για την επίτευξη της αριστείας στην έρευνά τους. Έλαβε το βραβείο της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας για την έρευνά του σχετικά με την ανισότητα και την ανακατανομή. Σύμφωνα με την αξιόπιστη κατάταξη των οικονομολόγων IDEAS / REPEC από τον Μάρτιο του 2019, κατέχει την 90η θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 50.000 οικονομολόγους όλων των ηλικιών και πεδίων στον κόσμο βάσει των εκδόσεών τους τα τελευταία 10 χρόνια, 20ος από όλους τους οικονομολόγους στον κόσμο που δημοσίευσαν έρευνα μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, και δεύτερος από όλους τους οικονομολόγους στον κόσμο που αποφοίτησαν με διδακτορικό δίπλωμα το 2010.