Θεοδώρα Βαρβαρίγου

Kαθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η Θεοδώρα Βαρβαρίγου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από τον Ιούνιο του 2019 έως το Σεπτέμβριο του 2023 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.), εταιρίας εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επιπλέον ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής και Καινοτομίας, μέλος της Επιτροπής Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων. Από το 2015 είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών. Από το 2020 είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου “Women in Leadership”.

Έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ το 1988, διπλώματα Μάστερ Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (1989) και Επιστήμης Υπολογιστών (1991) από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια και το διδακτορικό της επίσης από το Πανεπιστήμιο του Stanford το 1991.

Η κα Βαρβαρίγου έχει μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής όπως ανάλυση δεδομένων, τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης, υπολογιστικό νέφος (cloud computing), τεχνολογίες big data, τεχνολογίες IoT,  semantic web, τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης κ.α. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει πάνω από 60 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Από το 2012-2020 συμμετείχε στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο το Cloud computing, υπήρξε αξιολογήτρια ερευνητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ προσφάτως απέκτησε πιστοποίηση παρακολούθησης του προγράμματος «Καθιστώντας τα Εταιρικά Διοικητικά Συμβούλια πιο αποτελεσματικά» από το Harvard Business School Executive Education. Εργάστηκε ως ερευνητικά υπεύθυνη στα AT&T Bell Labs των ΗΠΑ (1991-1994), καθώς και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά ως Επίκουρη Καθηγήτρια (1995-1997). Από το 2008-2012 διετέλεσε διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ και κατά το διάστημα 2010-2020 διετέλεσε επίσης τακτικό μέλος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΜΠ.