Social Dynamo: Ένας συνεργατικός χώρος για την κοινωνία των πολιτών, ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

To Ίδρυμα Μποδοσάκη εγκαινίασε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το Social Dynamo, έναν  χώρο συνεργασίας για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση. Ο χώρος του Social Dynamo είναι ανοιχτός σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, άτυπες ομάδες πολιτών, πολίτες που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία συλλογική πρωτοβουλία και γενικότερα φορείς που σχετίζονται με την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, και ανταποκρίνεται στη στρατηγική επιδίωξη του Ιδρύματος για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, μέσω της οποίας θα ενισχύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, θα προωθείται η συμμετοχική διακυβέρνηση και θα αναπτύσσεται η αλληλεγγύη.

«Η πρωτοβουλία ‘Social Dynamo’ αποτελεί το επόμενο βήμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών μέσω της κατάρτισης, της συμβουλευτικής και της δικτύωσης και ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως ένας κόμβος για την κοινωνία των πολιτών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε κοντά μας σημαντικούς συνεργάτες όπως είναι ο Δήμος Αθηναίων και άλλους φορείς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και στόχους», εξήγησε η Dr. Jennifer Clarke, Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας  του Δήμου Αθηναίων, κα Αμαλία Ζέπου, είπε για τη συνεργασία: «Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και ο δήμος Αθηναίων έχουμε από κοινού αναγνωρίσει μία νέα δυναμική στη σύγχρονη κοινωνία μας:Πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο είναι οι δράσεις που προσπαθούμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε».

Ξεκινάμε δυναμικά!

Οι 11 πρώτες ομάδες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας και ενδυνάμωσης του «Social Dynamo» έχουν ήδη επιλεγεί από μία διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης. Πρόκειται για τους: Open Lab Athens, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Job Pairs, STEPS, Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», Σύλλογος «Νοσηλεία», Unique Minds Α.μ.Κ.Ε., Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα, Μελλιφέρα, Αντίρροπον Α.μ.Κ.Ε. και Το Ράφι.

Όλες οι φιλοξενούμενες ομάδες θα λάβουν μέρος σε μία σειρά επιμορφωτικών δράσεων και εργαστηρίων που ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες τους όσον αφορά θέματα ηγεσίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, τη διοίκηση και διαχείρισή τους, την οικονομική τους βιωσιμότητα και επικοινωνία, τη δικτύωσή τους, καθώς και θέματα επικοινωνίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, θα λάβουν επαγγελματική υποστήριξη μέσω της πρόσβασης σε υπηρεσίες mentoring, συμβουλευτικής και coaching. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από την ομάδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από ένα πλούσιο δίκτυο συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων, που διακρίνονται για την ικανότητά τους να μεταφέρουν διεθνείς και εγχώριες καλές πρακτικές.

Ένας από τους πρώτους μέντορες που συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η κα Ελένη Σκόνδρα, ιδρυτικό μέλος του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), σχολίασε: «Η βελτίωση που διαπιστώθηκε στον τρόπο διαχείρισης αλλά και στην αποτελεσματικότητα των νέων διαδικασιών που υιοθέτησαν οι ΜΚΟ μετά από την εντατική εκπαίδευση και το πρόγραμμα mentoring είναι εντυπωσιακή».

 Τι προσφέρει το Social Dynamo

Ο χώρος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ταυτόχρονα γύρω στις 10 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για διάστημα 6μηνών με δυνατότητα ανανέωσης. Οι ομάδες αυτές θα έχουν προτεραιότητα στις δωρεάν υπηρεσίες του Social Dynamo, οι οποίες όμως θα είναι επίσης στη διάθεση της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, ο ίδιος χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις  οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Το Social Dynamo στεγάζεται στον 4ο όροφο της οδού Καρνεάδου 25, (μετρό Ευαγγελισμός).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του συνεργατικού χώρου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Social Dynamo: http://www.socialdynamo.gr/