Σίλια Καψομέρα, Υπότροφος 1983, Lecturer, Enterprise Risk Management Program, School of Professional Studies, Columbia University, Associate Advisor, TechPar Group & Principal Consultant, CSK Enterprise Risk Solutions

“Οι συνεχείς προσπάθειες, η μάθηση από εσφαλμένους χειρισμούς και η συνειδητοποίηση ότι μια πορεία χρειάζεται παρακάμψεις καθόρισαν τη διαδρομή μου.”

Το ενδιαφέρον της Σίλιας Καψομέρα εστιάζεται στη μετρίαση των επιχειρηματικών στρατηγικών κινδύνων. Διδάσκει Enterprise Risk Management (ERM) σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στη Σχολή Επαγγελματικών Σπουδών του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, αντλώντας από την τριακονταετή εμπειρία της στον στρατηγικό προγραμματισμό και στη μείωση της επικινδυνότητας, κυρίως σε αντασφαλιστικές εταιρείες στις Η.Π.Α. Παράλληλα, είναι σύμβουλος σε θέματα στρατηγικής και επιχειρηματικής επικινδυνότητας με ειδίκευση στον ασφαλιστικό τομέα (Associate Advisor, TechPar Group &  Principal Consultant, CSK Enterprise Risk Solutions). Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Wharton School of the University of Pennsylvania με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Η πρώτη απόφαση που αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας στην επαγγελματική μου πορεία ήταν να συνεχίσω για μεταπτυχιακές σπουδές εκτός Ελλάδας. Για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου άλματος, δεδομένων των συνθηκών που αντιμετώπισα, η υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη ήταν ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό θα είμαι πάντοτε εξαιρετικά ευγνώμων. Στη συνέχεια, η απόφαση να ακολουθήσω επαγγελματική σταδιοδρομία στις Η.Π.Α. καθόρισε τη μετέπειτα πορεία μου.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον κόσμο των Αμερικανικών επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζεται πάντα από την αρχή της, ακόμη κι αν έχεις αποφοιτήσει από ένα από τα γνωστότερα πανεπιστήμια και με άριστες επιδόσεις. Η υπερπήδηση των εμποδίων σαν νέα απόφοιτος χωρίς πρακτική εμπειρία, που θεωρείται απαραίτητη πριν από το ΜΒΑ, σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα, χωρίς το δικαίωμα μόνιμης παραμονής στη χώρα, χρειάστηκε εξαιρετική επιμονή, αποφασιστικότητα, και ευελιξία. Οι συνεχείς προσπάθειες, η μάθηση από εσφαλμένους χειρισμούς και η συνειδητοποίηση ότι μια πορεία χρειάζεται παρακάμψεις αποτελούν για μένα ένα συνονθύλευμα εμπειριών που καθόρισαν τη διαδρομή μου. Σαν αποτέλεσμα, θεωρώ ότι το σημαντικότερο επίτευγμα δεν ήταν ένα συγκεκριμένο, αλλά μια σειρά από βήματα για τη δημιουργία μιας ανοδικής συνισταμένης.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Να συνεισφέρω στην εμβάθυνση του πεδίου της μείωσης της στρατηγικής επικινδυνότητας ερευνητικά και πρακτικά με καινούργιες ιδέες και να επεκτείνω την εκπαιδευτική μου προσφορά στην πατρίδα μου ή και σε άλλες χώρες. Βλέπω αυτή την κατεύθυνση σαν ευκαιρία να προσφέρω με τη σειρά μου στη νεότερη γενιά των risk managers τα διδάγματα που με βοήθησαν μέχρι τώρα.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Η μεγάλη περιέργεια για το κάθε τι σε συνδυασμό με τη διάθεση για δια βίου μάθηση. Πιστεύω στο «Να είσαι καλά κάνοντας καλό» (Doing well by doing good), προσπαθώντας πάντα να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να καταλαβαίνεις τον συνάνθρωπό σου.

Τι θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Θα έδινα την ίδια συμβουλή που δίνω και στους φοιτητές μου. Να τολμούν να ακολουθήσουν κατευθύνσεις που φαίνονται δύσκολες αλλά υποσχόμενες. Να βάζουν μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά να είναι ευέλικτοι στην πραγματοποίησή τους. Να δημιουργούν γερές επικοδομητικές σχέσεις στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή με το βλέμμα πρός το μέλλον. Όσους ενδιαφέρονται για σταδιοδρομία στον τομέα των επιχειρήσεων, θα τους συμβούλευα να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στον κλάδο που τους ενδιαφέρει πριν προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό θα τους βοηθήσει τόσο στην αποδοχή τους από  τα πανεπιστήμια, όσο και στην εύρεση εργασίας μετά την αποφοίτησή τους.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Από τα χρόνια του γυμνασίου με ενέπνεε το διάβασμα και με ευχαριστούσε το λογοτεχνικό γράψιμο. Η πιό σοβαρή αρχή έγινε με τη δημοσίευση διηγημάτων μου και ταξιδιωτικών εντυπώσεων στα ΝΕΑ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κατα την διάρκεια των σπουδών μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα εστιάζω το ενδιαφέρον μου στο θέατρο και τη συγγραφή και παρουσίαση θεατρικών έργων στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Ο κοινωνικός και επίκαιρος χαρακτήρας τους πιστεύω ότι θα είχε απήχηση και στην πατρίδα μας. Ένας στόχος μου είναι η μετάφραση ορισμένων για παρουσίαση και στην Ελλάδα.