EEA Grants

H Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Active Citizens Fund: Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ 2014 – 2021

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τις ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι ήδη σε εξέλιξη, θα βρείτε στον ιστότοπο του προγράμματος  εδώ.


«Είμαστε όλοι Πολίτες» : Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ 2009 – 2014

Το 2013, το Ίδρυμα Μποδοσάκη ανέλαβε τη διαχείριση του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στην Ελλάδα, γνωστού με την ονομασία «Είμαστε όλοι Πολίτες». Στόχοι του προγράμματος ήταν η μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και η ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών.

Χάρη στη συνεισφορά των δωρητριών χωρών του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), ύψους 7,34 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν συνολικά 75 έργα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από 65 φορείς υλοποίησης και 43 εταίρους.

Από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν περισσότεροι από 205.000 άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπηρίες, μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι, θύματα εγκλημάτων μίσους, οικογενειακής βίας και παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Η υποστήριξη των παιδιών και των νέων αποτέλεσε προτεραιότητα του προγράμματος, μέσω του οποίου διατέθηκαν 2,9 εκ ευρώ σε έργα που κάλυπταν τη συγκεκριμένη ομάδα στόχου.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην ενδυνάμωση των δομών και στην ενίσχυση των ικανοτήτων των ΜΚΟ, στην προώθηση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δραστηριοτήτων με στόχο τον εντοπισμό των αναγκών και την ενίσχυση των ικανοτήτων των ΜΚΟ, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όλες οι οργανώσεις που έλαβαν επιχορήγηση. Το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα έθεσε νέα πρότυπα για τις πρακτικές ενδυνάμωσης των ΜΚΟ στη χώρα μας και οδήγησε το Ίδρυμα Μποδοσάκη στην ανάληψη της πρωτοβουλίας Social Dynamo, από κοινού με το Δήμο Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενθαρρύνθηκε ακόμα η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε ελληνικές ΜΚΟ και οργανισμούς στις δωρήτριες χώρες, με αποτέλεσμα να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών και να προκύψουν νέες συνεργασίες.

Αναλυτικά οι δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάζονται στον ιστότοπο http://www.weareallcitizens.gr/ 

 

Είμαστε όλοι Πολίτες: η ταινία 

Το «Είμαστε όλοι Πολίτες» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη δυναμική κοινωνία των πολιτών που αναπτύσσεται συνεχώς δίνοντας μια απάντηση στην παρατεταμένη κρίση των τελευταίων ετών. Η ταινία παρουσιάζει δράσεις οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών μέσα από το βλέμμα των ενεργών πολιτών – αυτών των αφανών ηρώων – που καταφέρνουν μικρά θαύματα σε καθημερινή βάση. Μέσα από την ταινία,  αναδεικνύονται πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση,  οι μαθητές Ρομά, τα τυφλά παιδιά και νέοι, οι ανήλικοι πρόσφυγες που φτάνουν μόνοι τους στην Ελλάδα και τα άτομα με ψυχικά νοσήματα.

Η ταινία ξεκίνησε το ταξίδι της τον Δεκέμβριο του 2015 γεμίζοντας τις αποσκευές της με εικόνες και ήχους από την Αθήνα, την Λέσβο, το Δροσερό Ξάνθης και το Όσλο της Νορβηγίας. Οι ήχοι, οι εικόνες, οι διάλογοι, οι σκέψεις, δημιούργησαν ένα ενιαίο σύνολο και σήμερα η ταινία είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμη και συνεχίζει το ταξίδι της στο διαδίκτυο, με το σύνθημα: Πολλές Ιστορίες, ένα μήνυμα: Είμαστε όλοι Πολίτες!

Εδώ μπορείτε να δείτε την ταινία στο κανάλι μας στο youtube (με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής).