Παύλος Ελευθεριάδης

Καθηγητής Νομικών Σπουδών στο NYU Abu Dhabi & Εντεταλμένος Καθηγητής, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Senior Research Fellow, Μansfield College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Barrister, Francis Taylor Building, Λονδίνο

Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι πανεπιστημιακός και δικηγόρος. Ειδικεύεται στο δημόσιο δίκαιο και τη φιλοσοφία του δικαίου. Έχει εκτεταμένες δημοσιεύσεις στο συνταγματικό δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη φιλοσοφία του δικαίου.  Είναι συγγραφέας των βιβλίων Legal Rights (Oxford University Press, 2008) και A Union of Peoples: Europe as a Community of Principle (Oxford University Press, 2020), και ήταν συν-επιμελητής (με την Julie Dickson) του βιβλίου  The Philosophical Foundations of EU Law (Oxford University Press, 2012) και πολλών άλλων μελετών στην φιλοσοφία του δικαίου και το δημόσιο δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων μελετών για την ιδέα της κυριαρχίας, για τη συνταγματική θεωρία του Ηνωμένου Βασιλείου, για το δικαίωμα στην υγεία και τη θεωρία των δικαιωμάτων.

Πριν ενταχθεί στο NYU ήταν καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου δίδαξε για είκοσι χρόνια ως Fellow and Tutor in Law, στο Mansfield College, Oxford. Πολλοί από τους διδακτορικούς του φοιτητές είναι σήμερα καθηγητές σε πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Χιλή και την Ελλάδα.

Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στο ευρωπαϊκό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Francis Taylor Building στο Λονδίνο στα Αγγλικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι επίσης συχνός σχολιαστής στον Τύπο. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στους Financial Times, Politico, Wall Street Journal, The Telegraph και πολλά άλλα έντυπα, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών.

Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (BA 1990) και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (LLM, 1991, PhD, 1995).

Του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη για τις Κοινωνικές Επιστήμες το 2005. Εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2021.