Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσίασε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου το «Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα», παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσίασε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου το «Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην εκδήλωση παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαος Ταγαράς.

Για το Σχέδιο μίλησαν η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη, και ο Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του εγχειρήματος & Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Ακολούθησε συζήτηση στα εξής θεματικά πάνελ, για τις κρίσιμες προκλήσεις, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τον ρόλο της επιστήμης, της κοινωνίας και της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας:

«Kρίσιμες Προκλήσεις»

Συμμετέχοντες:

Κωνσταντίνος Γώγος, Καθηγητής Νομικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σπύρος Πανδής, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Συντονισμός: Δέσποινα Βώκου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ.

«Λύσεις και Μεταρρυθμίσεις»

Συμμετέχοντες:

Βασίλης Αντωνιάδης, Senior Partner & Managing Director, Boston Consulting Group

Λούση Κιουσοπούλου, Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος & στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Δίκαιο

Άγις Τσουρός, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, Adjunct professor, Global Health, University of Boston

Συντονισμός: Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, WWF Greece

«Ο ρόλος της επιστήμης, της κοινωνίας και της πολιτικής»

Συμμετέχοντες:

Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Αντώνης Μαυρόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων σύμβουλος της D-Waste, Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του UNEP’s International

Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Δημοσιογράφος

Συντονισμός: Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Α.Π.Θ.

Το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και είναι το 3ο από τα Σχέδια Δράσης που ανέλαβε το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021.

Για το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η προστασία του περιβάλλοντος είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία, τη βιώσιμη οικονομική ζωή της χώρας και την κοινωνική ευημερία. Το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα αποτυπώνει συνοπτικά την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα σήμερα και καταλήγει σε προτάσεις κρίσιμων μεταρρυθμίσεων οριζόντιου χαρακτήρα για την επίτευξη της διατήρησης του περιβάλλοντος στα επιθυμητά επίπεδα.

Για τη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης, που είναι διαθέσιμο εδώ, συστάθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Ιδρύματος Μποδοσάκη η ακόλουθη Επιστημονική Επιτροπή:

  • Δημήτρης Καραβέλλας, Συντονιστής Επιστημονικής Επιτροπής, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς
  • Δέσποινα Βώκου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
  • Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Στη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτιδα η Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάδας. Επιπλέον, 17 επιστήμονες με διεθνή πορεία, κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο, συνεισέφεραν με τον εποικοδομητικό σχολιασμό τους στο Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα μέχρι το 2030.

Το Σχέδιο Δράσης αναπτύσσεται σε επτά κύριες ενότητες, οι οποίες εστιάζουν στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τόσο η δική μας, όσο και η επόμενη γενιά: 1. Κλιματική σταθερότητα, 2. Διατήρηση της βιοποικιλότητας, 3. Καθαρός αέρας, 4. Υγιή εδάφη και καθαρά νερά, 5. Κυκλική οικονομία και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, 6. Ανθρώπινη υγεία και κατάσταση του περιβάλλοντος, 7. Ενεργή Κοινωνία των Πολιτών.

Σε κάθε ενότητα παρουσιάζονται τα υπάρχοντα δεδομένα και διατυπώνονται προτάσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας και την επίτευξη συνεκτικής και αποτελεσματικής πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα. Οι προτάσεις αυτές διαμορφώνουν ένα πακέτο 10 κρίσιμων μεταρρυθμίσεων οριζόντιου χαρακτήρα, οι οποίες στοχεύουν στην απελευθέρωση των καλύτερων δυνάμεων  της χώρας για ένα κλιματικά ουδέτερο και οικολογικά βιώσιμο μέλλον

Φωτογραφίες: Thalia Galanopoulou