Μαρία Πελέλη-Πίτερσεν, Υπότροφος 2010, Ανεξάρτητη ερευνήτρια (group leader) στο Clinical Research Center του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία

«Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός δικτύου αξιόπιστων συνεργατών σε διεθνές επίπεδο που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από εξαιρετική ποιότητα εργασίας αλλά κυρίως από ήθος. Βασική αρχή μου είναι να μπορώ να συνεργάζομαι με όλους αλλά να κρατάω στον κύριο πυρήνα των συνεργατών μου άτομα με ήθος και αρχές, κάτι που μου ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό και η στάση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.»

Η Μαρία Πελέλη-Πήτερσεν είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια (group leader) στο Πανεπιστήμιο του Lund, Clinical Research Center, στη Σουηδία. Πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση από το Novo Nordisk Foundation (Excellence Emerging Investigator Grant) για τη μελέτη του ρόλου του υδρόθειου (H2S), ενός μικρού μορίου που παράγεται ενδογενώς στο σώμα μας. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ασθένειες του ήπατος, όπως το λιπώδες ήπαρ και η κίρρωση και δευτερευόντως σε καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Παρακινούμενη από τη μεγάλη της αγάπη για τη Βιολογία, πραγματοποίησε με την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στη συνέχεια διδακτορικές σπουδές στο τμήμα Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία. Η ερευνητική της δουλειά κινείται με γνώμονα την παραγωγικότητα , τη στοχευμένη διεξαγωγή πειραμάτων που θα έχουν ένα όσο το δυνατόν άμεσο κλινικό αποτέλεσμα και την εξασφάλιση της επόμενης χρηματοδότησης. Πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι η υποβολή πρωτότυπων ερευνητικών προτάσεων και όχι να ακολουθεί αναγκαστικά και συνεχόμενα το ίδιο μονοπάτι και δε φοβάται να ασχοληθεί με ερευνητικά αντικείμενα και ασθένειες στις οποίες δεν είχε πρότερη εμπειρία.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Όσο και αν φανεί παράδοξο, ήταν η επιστροφή και παραμονή μου στην Ελλάδα για 2 χρόνια μετά το πέρας του διδακτορικού μου και η έναρξη της συνεργασίας μου με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλο. Ο κ. Παπαπετρόπουλος με έπεισε να ανοίξω περαιτέρω τα φτερά μου, να γυρίσω στην Ελλάδα για μεταδιδακτορικό, να αλλάξω σε μεγάλο βαθμό ερευνητικό αντικείμενο σε σχέση με το διδακτορικό μου, να τολμήσω γενικά να πάρω κάποια μεγάλα ρίσκα που τελικά μου έδωσαν τη δυνατότητα να γίνω με την κυριολεκτική έννοια του όρου “ανεξάρτητη ερευνήτρια” και να προσφέρω κάτι καινούριο επιστρέφοντας στη Σκανδιναβία.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Η τελευταία μου αδημοσίευτη ερευνητική δουλειά σε συνεργασία με την ομάδα του κ. Άρη Μουστάκα στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία και του κ. Παπαπετρόπουλου στο ΙΙΒΕΑΑ στην Αθήνα, που δείχνει ότι πιθανά βρήκαμε έναν νέο θεραπευτικό δρόμο, βασισμένο στο υδρόθειο, για το γλοιοβλάστωμα. Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο επιθετικούς τύπου καρκίνου στον εγκέφαλο με πολύ χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Ευελπιστώ ότι αυτή η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί περαιτέρω προκειμένουν να δώσουμε ελπίδα σε αυτούς του ασθενείς.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Να κάνω όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη κλινικά έρευνα ώστε να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο. Θα ήθελα η έρευνα μου να συνεχίζει να χρηματοδοτείται από όσο το δυνατόν περισσότερους έγκυρους και ανεξάρτητους φορείς διεθνούς κύρους και να βλέπω την ομάδα μου να μεγαλώνει!

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Η μεγάλη μου αγάπη και ο θαυμασμός για αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα που μας περιβάλλει!

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Να είναι φιλόδοξοι αλλά παράλληλα και ταπεινοί γιατί η ζωή είναι ένα απρόβλεπτο ταξίδι. Να επιδιώκουν πάντα να έχουν δίπλα τους συνεργάτες με ήθος και επαγγελματική ακεραιότητα.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Οι βόλτες στην πανέμορφη σκανδιναβική φύση με το σύζυγό μου, οι επισκέψεις σε μουσεία και καλλιτεχνικούς χώρους και η μαγειρική για τους ανθρώπους που αγαπώ.