Η χρονιά που τελειώνει με μια ματιά, με τις θερμότερες ευχές μας για το 2022

Από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Αθηνά Δεσύπρη

Το 2021 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά, δύσκολη αλλά με θετικό πρόσημο. Κληθήκαμε και εμείς ως Ίδρυμα, όπως όλοι, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες της πανδημίας και να τις αντιμετωπίσουμε όχι ως έκτακτες, αλλά ως νέα κανονικότητα και εκτιμώ ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτές με επιτυχία.

Όλα τα προγράμματά μας συνέχισαν να πραγματοποιούνται αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας.

Στην Κοινότητα των Υποτρόφων, η εναρκτήρια συνάντηση, το 1ο μας διαδικτυακό Reunion πραγματοποιήθηκε μέσω zoom με την ένθερμη συμμετοχή περισσότερων από 300 υποτρόφων από 10 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, μέσα από τα Σημεία Διασύνδεσης, τις διαδικτυακές συναντήσεις υποτρόφων ανά επιστημονικό κλάδο, περίπου 200 από εσάς είχατε την ευκαιρία να γνωριστείτε και να συζητήσετε, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δικτύωσης μεταξύ της Κοινότητας των Υποτρόφων. Παράλληλα, υποδεχθήκαμε 64 νέους υποτρόφους στη μεγάλη κοινότητά μας, ορισμένοι εκ των οποίων μίλησαν για τα όνειρα και τους στόχους τους στο video που θα βρείτε σε αυτό το newsletter.

Ο σημαντικός θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ανέδειξε το 2021 έξι νέους επιστήμονες που ξεχωρίζουν ήδη για το έργο τους και διαπρέπουν στον τομέα τους σε διεθνές επίπεδο, οι οποίοι θα λάβουν το βραβείο τους από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τελετή που, λόγω της πανδημίας, προγραμματίζεται εκ νέου για το καλοκαίρι του 2022.

Το 2021 το Ίδρυμα συνέχισε να υπηρετεί και τους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες που δραστηριοποιείται διαχρονικά, την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών με 435 οργανώσεις να συμμετέχουν στα προγράμματα του Social Dynamo. Συνέχισε επίσης να διαχειρίζεται προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας πόρους τρίτων, ξένων θεσμικών δωρητών όπως το Active citizens fund των EEA Grants, ξένων ιδρυμάτων, όπως του Deloitte Foundation και του King Baudouin Foundation αλλά και εταιρειών, όπως της Goldman Sachs, της Coca Cola, του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, της ΑΒ Βασιλόπουλος, της Accenture και της Allianz. Παράλληλα, η οπτική ταυτότητα του Ιδρύματος ανανεώθηκε με σεβασμό στην ιστορία του Ιδρύματος και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η επικοινωνία του Ιδρύματος ενδυναμώθηκε και η γενικότερη εξωστρέφεια έγινε στρατηγική κατεύθυνση του Ιδρύματος.

Τέλος, το 2021 το Ίδρυμα Μποδοσάκη, προκειμένου να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, ανέλαβε την κατάρτιση τεσσάρων ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης για την εξέλιξη του Ελληνικού Πανεπιστημίου, την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα μας, τομείς που αποτελούν και τους πυλώνες δράσης του. Για την κατάρτιση κάθε Σχεδίου Δράσης συστάθηκαν ομάδες επιστημόνων που προσφέρουν αφιλοκερδώς υψηλού επιπέδου επιστημονική τεκμηρίωση. Τα Σχέδια Δράσης υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» και τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η αρχή έγινε με το Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής στις 22 Νοεμβρίου και για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε πληρέστερα από το σχετικό άρθρο αυτού του newsletter. Τα επόμενα Σχέδια Δράσης θα παρουσιαστούν το 2022 και το σύνολο των Σχεδίων Δράσης θα τεθεί στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας προς αξιοποίηση.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη ανασκόπηση, εύχομαι το 2022, να είναι μια χρονιά με μεγαλύτερη ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων για όλους, που θα επιτρέψει στη μεγάλη οικογένεια των υποτρόφων μας να ξαναβρεθεί δια ζώσης.

Χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά για όλους! Να έχετε μία ευτυχισμένη νέα χρονιά!