Γιώτα Νασσρ, Υπότροφος 2005, Οικονομολόγος, Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Αγορών του ΟΟΣΑ

“Κυνήγησα τα όνειρα και τους στόχους μου και επέμεινα παρ’ όλες τις δυσκολίες, μέχρι να πετύχω το στόχο μου. Και συνεχίζω να σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο και σήμερα.”

H Γιώτα Νασσρ είναι οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ, που όλοι γνωρίζουμε μέσω της εργαλειοθήκης ανταγωνισμού ή της έρευνας PISA. Εργάζεται για την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Αγορών, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών και υπουργείων Οικονομικών των 38 χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Οι αναλύσεις της επικεντρώνονται σε ζητήματα χρηματοπιστωτικών αγορών που έχουν όμως επιπτώσεις πολιτικής για τις χώρες-μέλη. Επίσης εργάζεται στις αξιολογήσεις των χωρών που επιθυμούν να προσχωρήσουν στον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά στα ρυθμιστικά και πολιτικά τους πλαίσια σχετικά με τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Εδώ και μερικά χρόνια εστιάζει στην ψηφιοποίηση των αγορών (κρυπτονομίσματα, τεχνητή νοημοσύνη) και στις επιπτώσεις της ανάπτυξης αυτού του είδους χρηματοοικονομικής καινοτομίας (το λεγόμενο FinTech) στην οικονομία και τους πολίτες.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Το γεγονός ότι δεν τα παράτησα ποτέ. Κυνήγησα τα όνειρα και τους στόχους μου και επέμεινα παρ’ όλες τις δυσκολίες, μέχρι να πετύχω το στόχο μου. Και συνεχίζω να σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο και σήμερα. H υποτροφία του Ιδρύματος ήταν το κλειδί για την εκπλήρωση του ονείρου μου για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μου. Γι’ αυτό, μαζί με μερικούς άλλους πρώην υποτρόφους του Ιδρύματος, εργαζόμαστε για την υλοποίηση της « Υποτροφίας των Υποτρόφων», μιας επιπλέον υποτροφίας στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος, που θα χρηματοδοτηθεί από πρώην Υποτρόφους μέσω crowdfunding.

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Να μην το βάλουν ποτέ κάτω!

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Έχοντας ξεκινήσει τη σταδιοδρομία μου στον ιδιωτικό τομέα, το σημείο καμπής ήταν η απόφαση να μεταπηδήσω από τις ιδιωτικές αγορές στον τομέα της πολιτικής ανάλυσης. Αυτή η αλλαγή ήταν καίριας σημασίας και με καθόρισε από τότε. Νιώθω ότι κάνω κάτι πιο σημαντικό για την οικονομία και τους πολίτες, αν και από μια άνετη και προνομιακή σκοπιά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Μέσω της καθημερινής μου εργασίας να προωθήσω πολιτικές που προστατεύουν τους πολίτες ως οικονομικούς καταναλωτές, ενισχύουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς στην οικονομία. Θέματα όπως η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή η καλύτερη προστασία ευάλωτων καταναλωτών τραπεζικών/ασφαλιστικών προϊόντων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και ευημερία των πολιτών και εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές επιλογές της κάθε χώρας.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Η κόρη μου Δάφνη (2 ετών) και η ανιψιά μου Μελιτίνη (5 ετών) – o πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξεφεύγω από τα προβλήματα της καθημερινότητας και πάντα καταφέρνουν να μου υπενθυμίζουν τις σημαντικές αξίες της ζωής.