Ευλαμπία Παρχαρίδου, Υπότροφος 2016, Υποψήφια διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Georg-August, Göttingen, Γερμανία & συνεργάτης Bayer AG

“Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω στο μέλλον της φυτοπροστασίας και έμμεσα παραγωγής πρώτης ύλης τροφίμων ανά τον κόσμο.”

Η Ευλαμπία Παρχαρίδου διανύει τους τελευταίους μήνες των διδακτορικών της σπουδών στο πανεπιστήμιο Georg-August στο Γκέτιγκεν (Göttingen) της Γερμανίας σε συνεργασία με την Bayer AG (CropScience Division) στη Φρανκφούρτη. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της πορεία σπουδάζοντας γεωπόνος (Φυτικής Παραγωγής) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2011-2016) με προπτυχιακή διατριβή στον τομέα της Φυσιολογίας Φυτών. Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές της σπουδές (2016-2018) στο πανεπιστήμιο του Georg-August Göttingen στον τομέα της Φυτοπροστασίας (Crop Protection), με την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το 2019 ξεκίνησε τις διδακτορικές σπουδές με ειδίκευση στην ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Η απόφαση να στείλω αίτηση για την υποτροφία των μεταπτυχιακών σπουδών και να πιστέψω στις πιθανότητες αποδοχής. Επίσης κομβικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι διάλεξα να συνεχίσω με ένα διδακτορικό και όχι να μπω κατευθείαν στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία ενός διδακτορικού είναι μια πολύτιμη εμπειρία!

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάφερα να πραγματοποιήσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο εξωτερικό και έτσι μου ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες και είχα ερεθίσματα που με βελτίωσαν τόσο ως επιστήμονα όσο και ως άνθρωπο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Θα ήθελα να ολοκληρώσω με επιτυχία το διδακτορικό μου και να συνεχίσω στον ακαδημαϊκό τομέα και τομέα της έρευνας.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω στο μέλλον της φυτοπροστασίας και έμμεσα παραγωγής πρώτης ύλης τροφίμων ανά τον κόσμο.

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο αλλά θα τους συμβούλευα να μην τα παρατάνε με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσουν στον δρόμο τους.