Ένας σύντομος απολογισμός

Εάν μια λέξη μπορούσε νε περιγράψει το 2022 για την Κοινότητα των Υποτρόφων, θα ήταν η «ενεργοποίηση».

Ήταν μια χρονιά γεμάτη δράσεις για την Κοινότητα των Υποτρόφων. Ο πρώτος κύκλος των Σημείων Διασύνδεσης, των διαδικτυακών συναντήσεων γνωριμίας και δικτύωσης υποτρόφων από συναφείς κλάδους, ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση 6 συναντήσεων με 200 συμμετέχοντες συνολικά. Φέτος επίσης ξεκίνησαν τα Science Hub webinars αποκλειστικά για την Κοινότητα των Υποτρόφων, με ομιλητές βραβευθέντες από τον θεσμό των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος. Μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως εισηγητές οι διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες Ελίζα Κονοφάγου, Χρήστος Κυρατσούς και Δημήτρης Μπερτσιμάς.

Ξεχωριστή στιγμή για το 2022 ήταν το 2ο διαδικτυακό Reunion με τη συμμετοχή 300 υποτρόφων από 9 χώρες. Στο Reunion γιορτάσαμε τα 50 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς του Ιδρύματος στην κοινωνία αλλά και στην παιδεία, εφόσον το Πρόγραμμα των Υποτροφιών έχει κοινή χρονική αφετηρία με το Ίδρυμα!

Το 2022 είχαμε τη χαρά να βρεθούμε από κοντά με υποτρόφους, για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Συναντηθήκαμε με τους φετινούς υποτρόφους μας και τους καλωσορίσαμε στην Κοινότητα των Υποτρόφων του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στη συνέχεια διασυνδέσαμε όσους το επιθυμούσαν με υποτρόφους προηγούμενων ετών στα ίδια πανεπιστήμια για χρήσιμες πληροφορίες.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη δική σας συμμετοχή στα social media της Κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναρτήσατε 10 νέες θέσεις εργασίας στην Κοινότητα σε Facebook και LinkedIn, ενώ επικοινωνήσατε και με το Ίδρυμα στη διαδικασία αναζήτησης νέων συνεργατών σας. Επιπλέον, πολλοί από εσάς μοιραστήκατε με τα μέλη της online Κοινότητας των Υποτρόφων προσωπικές σας επιτυχίες και νέα που σας έκαναν περήφανους και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό!

Για το τέλος αφήνουμε το πιο συγκινητικό αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της Κοινότητας, την πρώτη πρωτοβουλία των υποτρόφων!  Η «Υποτροφία των Υποτρόφων» διατυπώθηκε ως ιδέα στο πρώτο Reunion το 2021 και εκφράστηκε στη συνέχεια και από άλλους υποτρόφους. Ο κοινός στόχος οδήγησε στη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας 10 υποτρόφων, οι οποίοι συνεργάστηκαν για ένα εξάμηνο, δίνοντας ζωή στην πρώτη πρωτοβουλία της Κοινότητας των Υποτρόφων. Απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στα υπόλοιπα μέλη της Κοινότητας, μοιράστηκαν την ιδέα τους και ενέπνευσαν και άλλους να τους υποστηρίξουν. Η πρωτοβουλία τους έγινε πραγματικότητα με τη χρηματοδότηση 57 υποτρόφων και σήμερα μία φοιτήτρια σπουδάζει στο Heidelberg University κάνοντας Μεταπτυχιακό σε Molecular Biosciences!

Η πρώτη αυτή πρωτοβουλία αμιγώς από υποτρόφους, η οποία σύμφωνα με την επιθυμία της ομάδας εργασίας θα συνεχίσει και το 2023, αναδεικνύει τη δυναμική της Κοινότητας των Υποτρόφων και μας κάνει να ανυπομονούμε για τις επόμενες ιδέες και πρωτοβουλίες σας.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των υποτρόφων για την προσφορά στην κοινωνία, την προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη των συνεργειών τόσο μεταξύ των υποτρόφων όσο και μεταξύ των υποτρόφων και του Ιδρύματος.

Καλές Γιορτές σε όλους με υγεία και ευτυχισμένες στιγμές!