Κυπαρίσσι Λακωνίας: ένα μικρό χωριό αναβιώνει χάρη στο κληροδότημα του Αντώνη Γκιουζέλη (Tony Julius Fund)

Ο Αντώνης Γκιουζέλης, γνωστός αργότερα ως Tony Julius, έφυγε από το μικρό του χωριό, το Κυπαρίσσι Λακωνίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Αγάπησε τον τόπο του τόσο ώστε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε ένα κληροδότημα που θα υποστήριζε τη ζωή των κατοίκων του ες αεί. Σήμερα, χάρη στο κληροδότημά του, το Tony Julius Fund, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα King Baudouin (KBFUS), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη μεταξύ των κατοίκων του χωριού, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, που υλοποιούνται με πλήρη διαφάνεια, διασφαλίζουν και βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα της ζωής τους.

Η γενέτειρα του Αντώνη Γκιουζέλη (Tony Julius), το Κυπαρίσσι, ένα μικρό, απομονωμένο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα που βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, είναι ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς. Οι 400 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία και την αλιεία, την παραγωγή ελαιόλαδου, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το Κυπαρίσσι ήταν προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού.

Το κληροδότημα του Αντώνη Γκιουζέλη (the Tony Julius Fund) διαχειρίζεται από το 2011 το Ίδρυμα KBFUS, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία εντοπίζονται και καταγράφονται οι άμεσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του τόπου και αναγνωρίζονται ευκαιρίες χρηματοδότησης. Όλες οι υλοποιούμενες δράσεις προβλέπουν την παροχή υπηρεσιών από μικρές τοπικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα, μέσω του κληροδοτήματος:

  • Αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του δημοτικού σχολείου του χωριού, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Ειδικότερα, επισκευάσθηκαν τα αποχωρητήρια, ο χώρος του λεβητοστασίου, η στέγη, και παραδόθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Η/Υ, φωτοτυπικό μηχάνημα) καθώς και διαδραστικός πίνακας διδασκαλίας.
  • Εγκαταστάθηκε στο κέντρο του χωριού καινούργια παιδική χαρά και τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια.
  • Έγινε ελαιοχρωματισμός και συντήρηση της στέγης στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
  • Έγινε διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών προς τον Αγ. Γεώργιο και την Ακρόπολη Κυφάντων.
  • Δόθηκε οικονομική ενίσχυση σε κατοίκους που είχαν ανάγκη, όπως προβλέπει η διαθήκη του Γκιουζέλη.

Το σημαντικότερο, όμως, έργο για το χωριό, ήταν οι αναρριχητικές διαδρομές, χάρη στις οποίες διευρύνθηκε η τουριστική περίοδος ώστε να διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο, με δεκάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται στο Κυπαρίσσι την άνοιξη και το φθινόπωρο και να τονώνουν την οικονομία του χωριού.

Εδώμπορείτε να δείτε ένα βίντεο αφιερωμένο στις αναρριχητικές διαδρομές του χωριού.

Ειδικότερα, ο τεχνικός και οικονομικός απολογισμός του 2018 είναι αναρτημένος εδώ

Όλα τα έργα γίνονται σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τις αρχές του χωριού. Η ομάδα διαχειριστών του Ιδρύματος Μποδοσάκη επισκέπτεται το Κυπαρίσσι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχει εικόνα τόσο για την πρόοδο των έργων, όσο και για την αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία και τις τρέχουσες ανάγκες που την απασχολούν.