Δρ. Μαρία Κορρέ, Υπότροφος 2010, Research Scientist / Epidemiologist, ExxonMobil Biomedical Sciences, Inc.

«Έχω μάθει να παίρνω ρίσκα και αποφάσεις, να απολαμβάνω κάθε βήμα του υπέροχου αυτού ταξιδιού, με τα σωστά και τα λάθη, τις ευκολίες και τις δυσκολίες, τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες; και πάντα να φροντίζω να μαθαίνω από την κάθε εμπειρία και να προχωράω μπροστά, καλύτερη και πιο συνειδητοποιημένη για το επόμενο βήμα».

Η Μαρία Κορρέ αποφοίτησε το 2010 με άριστα από το τμήμα Νοσηλευτικής (ΑΕΙ) του ΕΚΠΑ και ακολούθησαν δύο μεταπτυχιακά διπλώματα. Το πρώτο στην Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (2011) με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το δεύτερο στην Επιδημιολογία και Βιοστατιστική (2012) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Επίσης έχει διδακτορικό (2016) στην Ιατρική της Εργασίας και την Επιδημιολογία (Occupational Health & Epidemiology), το οποίο εκπόνησε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη, χρηματοδοτούμενη με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Από το 2012 ξεκίνησε να κάνει επιδημιολογική έρευνα στη Βοστώνη με την ομάδα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καθηγητή Ιατρικής της Εργασίας στο Χάρβαρντ, του Δρ. Στέφανου Κάλη, ενώ από το 2014 διδάσκει αρχικά ως βοηθός και μετέπειτα ως λέκτορας στη Βοστώνη στο Harvard College, Harvard Extension School και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στη συνέχεια είχε για δύο χρόνια τη θέση της Επίκουρης Καθήγητριας Δημόσιας και Παγκόσμιας Υγείας στο Skidmore College της Νέας Υόρκης.

Μετά από αρκετά χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα της εκτός αυτού και εργάστηκε δύο χρόνια ως Research Scientist στο Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης. Εδώ και έναν χρόνο εργάζεται ως Research Scientist/Epidemiologist στην ExxonMobil Biomedical Sciences, Inc. στο New Jersey των ΗΠΑ.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Θεωρώ ότι κάθε απόφαση που έχω πάρει ήταν κομβικής σημασίας την στιγμή που την έπαιρνα και καθοριστική για κάθε επόμενο βήμα. Βέβαια, αυτό το καταλαβαίνω καλύτερα τώρα, κοιτώντας πίσω και με την εμπειρία και την ωριμότητα που έχω σήμερα.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Κάθε βήμα μου μέχρι σήμερα ήταν εξίσου σημαντικό για να εξελιχθώ και επαγγελματικά και προσωπικά και να είμαι αυτή που είμαι σήμερα. Έχω μάθει να παίρνω ρίσκα και αποφάσεις, να απολαμβάνω κάθε βήμα του υπέροχου αυτού ταξιδιού με τα σωστά και τα λάθη, τις ευκολίες και τις δυσκολίες, τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες και πάντα να φροντίζω να μαθαίνω από την κάθε εμπειρία και να προχωράω μπροστά πιο συνειδητοποιημένη για το επόμενο βήμα. Επίσης, θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό και ευλογημένο για όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα μέχρι σήμερα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκπληκτικοί επιστήμονες, καθηγητές, μέντορες, φίλοι και συνεργάτες χωρίς τους οποίους τίποτα δε θα ήταν το ίδιο. Ίσως, λοιπόν, το πιο σημαντικό που έχω κάνει μέχρι σήμερα να είναι οι βαθιά ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις που έχω δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στις αποφάσεις μου για την πορεία και την καριέρα που ακολούθησα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Εύχομαι κάθε χρόνο που περνάει να συνεχίσω να εξελίσομαι και να δημιουργώ, μαθαίνοντας καινούργιες πτυχές της δουλειάς μου και του εαυτού μου. Επίσης, κάθε χρόνο προσπαθώ να έχει η δουλειά μου αντίκτυπο σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε εντός του εργασιακού τους χώρου είτε στα πλαίσια της δημόσιας και παγκόσμιας υγείας.

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Θα συμβούλευα τους υποτρόφους του Ιδρύματος αλλά και κάθε νέο που τώρα ξεκινά, να βάζουν πάντα στόχους, τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεμους. Πάντα όλοι διερωτόμαστε εάν οι αποφάσεις που παίρνουμε έιναι σωστές, αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο το μέλλον μας δείχνει. Έτσι λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους, να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτούς και με σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και ηθικές αξίες να προχωράμε μπροστά. Επίσης βοηθά ιδιαίτερα να αναγνωρίζει ο καθένας μας μέντορες με τους οποίους να συζητάει, να ανταλλάζει απόψεις και εμπειρίες και να δέχεται συμβουλές. Από προσωπική μου εμπειρία, επίσης θα έλεγα στους νέους να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά για να δημιουργήσουν μόνοι τους το μέλλον τους, όπως το ονειρεύονται και να μη φοβούνται τα ρίσκα και τις αποφάσεις που μπορεί να αλλάζουν τα δεδομένα, γιατί μόνο έτσι θα εξελιχθούν εκτός του δικού τους comfort zone.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Πέρα από την επιστήμη μου, τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω με τον άντρα μου,  την κόρη μου και φυσικά καλούς φίλους. Σαν οικογένεια λατρεύουμε τα ταξίδια, τα αθλήματα, το θέατρο και τη μουσική.