Υποστήριξη λειτουργίας Εθνικού Κήπου

Για όλους ο Εθνικός Κήπος έχει υπάρξει το ιδανικό μέρος για ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα ή για έναν περίπατο ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση. Αυτή την καρδιά πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας βοηθά να «χτυπά» το Ίδρυμα Μποδοσάκη και  στηρίζει τη λειτουργία του καλύπτοντας μέρος των λειτουργικών  δαπανών του Εθνικού Κήπου καθώς και την αξιολόγηση και καταγραφή 440 επιλεγμένων δένδρων του. Ένα από τα πιο σημαντικά  χαρακτηριστικά του Εθνικού Κήπου είναι άλλωστε η βιοποικιλότητά του και τα δένδρα είναι οι πιο σημαντικοί οργανισμοί αυτού του μικρού και οριοθετημένου οικοσυστήματος.

Με τα δικά τους λόγια:

«Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δόθηκε η δυνατότητα να  αξιολογήσουμε  με λεπτομέρεια την κατάσταση 440 επιλεγμένων δένδρων του Εθνικού Κήπου. Η συνεργασία μας με την εξειδικευμένη ομάδα των Ιταλών δενδροκόμων, συνέβαλε  καθοριστικά στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση των γνώσεών μας σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης  των δέντρων στον αστικό χώρο.»

Δημήτρης Κυριακάκης – Κατερίνα Αγοραστού,  Δ/νση Πρασίνου Δήμου Αθηναίων

Ο Δωρεοδόχος
Εθνικός Κήπος - Δήμος Αθηναίων

Ο Εθνικός Κήπος είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως Ιστορικός τόπος. Δημιουργήθηκε σαν προέκταση στο ύπαιθρο των ανακτόρων Όθωνος και Αμαλίας.

Η διαμόρφωσή του ξεκίνησε το 1839 – 1840 με τη φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών, που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν φυτά από χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής. Φυτεύτηκαν επίσης πολλά αυτοφυή φυτά από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έχει έκταση 154.000 τ.μ.

Ο Εθνικός Κήπος ανήκει στη Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων. Η παραχώρηση για χρήση του Εθνικού Κήπου έγινε για 90 χρόνια στο Δήμο. Σκοπός του Τμήματος είναι η καλύτερη οργάνωση, διαχείριση, συντήρηση, βελτίωση του πρασίνου, των εγκαταστάσεων και των υποδομών, η φύλαξη και γενικά η προστασία του Εθνικού Κήπου.