Δημήτρης Ι. Μπερτσιμάς

Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Business Analytics και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Business Analytics στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT)

Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς διδάσκει στο ΜΙΤ από το 1988 και σήμερα είναι Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Business Analytics και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Business Analytics στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση, τα στοχαστικά συστήματα, τη μηχανική μάθηση και τις εφαρμογές τους, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της στατιστικής, της υγείας, των μεταφορών και των οικονομικών.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτοχος βραβείου INFORMS, βραβείου John von Neumann, βραβείου Frederick W. Lanchester και πρόεδρος των βραβείων INFORMS, μεταξύ πολλών άλλων ακόμη βραβείων που έχει λάβει για την έρευνα και τη διδασκαλία.

Είναι συν-συγγραφέας επτά βιβλίων, επιβλέπων καθηγητής 92 ολοκληρωμένων και 25 τρεχουσών διδακτορικών διατριβών, και συνιδρυτής δέκα εταιρειών business analytics και δύο μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985) και συνέχισε στο ΜΙΤ με ΜS στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1997) και Ph.D. στα Eφαρμοσμένα Μαθηματικά και την Επιχειρησιακή Έρευνα (1998).

Το 1997 έλαβε το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.