Δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατ’ οίκον νοσηλεία

«Δε θα ξεχάσω την απόγνωση, που έχουν ζωγραφισμένη στα μάτια τους οι συγγενείς των ασθενών όταν μας ζητάνε βοήθεια για τον άνθρωπό τους, που ενώ βγαίνει απ’ το νοσοκομείο παραμένει κλινήρης και χρειάζεται να συνεχιστεί η νοσηλευτική φροντίδα του στο σπίτι» λέει η κα Όλγα Παπαδοηλιοπούλου, διοικητικό στέλεχος της «Νοσηλείας».

Όπως εξηγεί, η οργάνωση, που έκανε τα πρώτα της βήματα πριν 16 χρόνια, έρχεται να καλύψει μία πάγια κοινωνική ανάγκη, αυτή της συνέχισης παροχής  νοσηλευτικών υπηρεσιών σε ασθενείς μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και πιο συγκεκριμένα σε κλινήρεις ασθενείς, δηλαδή ανθρώπους που είναι ανήμποροι να φροντίσουν τον εαυτό τους με αποτέλεσμα,  σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραμελούνται και να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.

Δυσβάσταχτη η κατ’ οίκον νοσηλεία για τις οικογένειες 

Ελλείψει της κατ’ οίκον νοσηλείας στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφενός και λόγω του υψηλού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι από ιδιωτικούς φορείς αφετέρου, πολλοί ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα συνέχισης της φροντίδας υγείας στο σπίτι. Η ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που θα λειτουργούσε η νοσηλεία  κατ’ οίκον θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. «Τα δωμάτια των νοσοκομείων είναι περιορισμένα και δεν πρέπει να καταλαμβάνονται από ασθενείς με χρόνια νοσήματα ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα επείγοντα περιστατικά. Επίσης, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ενδείκνυται να βρίσκονται στο περιβάλλον του σπιτιού τους», εξηγεί η κα Γαλλιού Γεωργία, αντιπρόεδρος της oργάνωσης.

Ορμώμενοι από την προσωπική τους εμπειρία το 2001, μια ομάδα εργαζομένων στον χώρο της υγείας ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα να προσφέρει δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Λίγο αργότερα, έγιναν ο Σύλλογος Νοσηλεία, μία Ανεξάρτητη Κοινωφελής Μη κυβερνητική oργάνωση. Από τότε, πτυχιούχοι επαγγελματίες υγείας και εθελοντές συνεργάζονται καθημερινά, προσφέροντας φροντίδα υγείας σε όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούν.

Δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη 

Με βάση το ανθρώπινο δυναμικό της, η oργάνωση αυτή τη στιγμή προσφέρει κατ’ οίκον νοσηλεία σε περίπου 50 κατάκοιτους ασθενείς κάθε μήνα στην Αθήνα, σε συνάρτηση με τις ανάγκες του ασθενή και με τη στήριξη που λαμβάνει από το περιβάλλον του.

Καθώς το συναισθηματικό φορτίο για τους ανθρώπους που καλούνται να φροντίσουν τους  ασθενείς είναι μεγάλο και η εργασία – αμοιβόμενη ή μη –   είναι ιδιαίτερα απαιτητική, η «Νοσηλεία» επιδιώκει  να ενισχύσει και να συστηματοποιήσει μελλοντικά την προσφορά υπηρεσιών εκπαίδευσης και ψυχο-συναισθηματικής υποστήριξης προς τους φροντιστές.

«Μάθαμε ότι για να πάμε παρακάτω υπάρχουν εργαλεία και διαδικασίες!»

«Το όνειρό μας είναι να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρουμε και να αποτελέσουμε ένα παραδειγματικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών νοσηλείας σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν»,  οραματίζεται η κα Όλγα Παπαδοηλιοπούλου.

Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο Social Dynamo: η επιθυμία τους να δουν την oργάνωσή τους να μεγαλώνει και να προσφέρει περισσότερα.

«Μάθαμε ότι για να πάμε παρακάτω υπάρχουν εργαλεία και διαδικασίες!»,  λέει ο κος Παύλος Κέσλεϋ, εθελοντής και συνεχίζει λέγοντας ότι το Social Dynamo έχει αποτελέσει ένα πεδίο ερεθισμάτων που ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφεια.

Η «Νοσηλεία» εκτός από κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε κλινήρεις ασθενείς, παρέχει υποστήριξη σε μοναχικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο για ανασφάλιστους και άπορους καθώς και δανειστική/χαριστική αποθήκη με ορθοπεδικά βοηθήματα στην οδό Ιακωβάτων 50 στα Κάτω Πατήσια. Επίσης, η oργάνωση διαθέτει μία κινητή μονάδα ιατρικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων, που σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, παρεμβαίνουν στοχευμένα όπου υπάρχει ανάγκη.

Κείμενο: Μαρίνα Τομαρά, Τμήμα Επικοινωνίας