Σχεδία Home: ένα γαϊτανάκι προσφοράς από σπουδαίους ανθρώπους!

Το σπίτι της «σχεδίας», είναι ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα, όπου οι ιδέες και οι αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της δημιουργίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας συναντούν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στόχος: η προώθηση κοινωνικών λύσεων με έναν βιώσιμο τρόπο.

Πολλά έχουν γραφτεί για το «γαϊτανάκι» της προσφοράς από σπουδαίους ανθρώπους και φορείς, που ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του «σπιτιού» που συνδυάζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα με την κοινωνική ευαισθητοποίηση, που φιλοξενεί ποικίλες δράσεις κοινωνικού οφέλους και που την ίδια στιγμή αποτελεί ένα όμορφο και ζεστό χώρο, που μπορεί ο καθένας να απολαύσει το καφέ, το ποτό, το καλό φαγητό, κάνοντας καλό!

Συναντήσαμε τον κύριο Χρήστο Αλεφάντη, Διευθυντή σύνταξης του περιοδικού δρόμου Σχεδία, για να μας πει περισσότερα για την εξαιρετική πρωτοβουλία, που στηρίζει με δωρεά του το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα σπίτι για τη Σχεδία και γιατί επιλέχθηκε να είναι (και) ένας χώρος εστίασης κι όχι για παράδειγμα μόνο πωλητήριο ή εκθετήριο;

Όταν νιώσαμε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα με το νέο κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης «σχεδία αρτ», αρχίσαμε την αναζήτηση για έναν εμπορικό χώρο στην καρδιά της πόλης o οποίος θα φιλοξενούσε το πωλητήριο, το εκθετήριο, τα εργαστήρια του «σχεδία αρτ» και, βεβαίως, τα γραφεία του περιοδικού δρόμου Σχεδία και των υπολοίπων δράσεών μας. Θέλαμε να είμαστε στην καρδιά της πόλης για λόγους  πρακτικούς, να είμαστε δηλαδή σε ένα σημείο που έχει υψηλή επισκεψιμότητα και προβολή, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες που θα αγοράζουν τα αντικείμενα «σχεδία αρτ», θα συμμετέχουν στα εργαστήριά μας κ.λπ. Ενέργειες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα της Σχεδίας.
Υπήρχε, ωστόσο, και ένας ισχυρός συμβολισμός στις προθέσεις μας. Θέλαμε να είμαστε στην καρδιά της πόλης επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι ο φτωχός, ο άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα δεν πρέπει να κινείται στις παρυφές της πόλης, στο περιθώριό της. Αξίζει και δικαιούται, όπως όλοι μας, να κινείται, εφόσον το επιθυμεί, περήφανα στο κέντρο, στην καρδιά της. Και χαιρόμαστε πολύ που, με αφορμή το σπίτι της Σχεδίας, όλοι οι άνθρωποι που υποστηρίζονται από τις δράσεις μας, κινούνται με άνεση στο ιστορικό κέντρο.
Πάνω από 1,5 χρόνο ψάχναμε να βρούμε τον κατάλληλο χώρο. Σε μία από τις συναντήσεις που κάναμε στα παλιά μας γραφεία, στο Μεταξουργείο, ήταν που έπεσε στο τραπέζι η σκέψη: «Αν πάμε σε ένα μουσείο ή σε ένα art shop, δεν έχουν, σχεδόν πάντα, και έναν χώρο εστίασης, για έναν καφέ, ένα σνακ»; «Έχουν», ήταν η απάντηση. «Ε, τότε, -σκεφτήκαμε- γιατί να μην κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο, ώστε να δημιουργηθεί ένα σημείο συνάντησης για όλες τις δυνάμεις του καλού αλλά και νέες ευκαιρίες για ενεργοποίηση, ενδυνάμωση, εκπαίδευση και, εν τέλει, απασχόληση συνανθρώπων μας που η αγορά εργασίας -και σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η ζωή- τους έχει γυρίσει την πλάτη»;

Έτσι και έγινε, ειδικά από τη στιγμή που ενεπλάκη ο σπουδαίος άνθρωπος και μάγειρας κ. Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος, όχι μόνο σχεδίασε το μενού του Σχεδία Home, αλλά με τους συνεργάτες του εκπαίδευσε τους ανθρώπους (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι -πλέον- πρώην  πωλητές του περιοδικού δρόμου Σχεδία) που μαγειρεύουν αυτό το «φαγάκι της μαμάς» που σερβίρεται στο εστιατόριο. Το ίδιο ισχύει και για το καφέ-μπαρ, όπου κορυφαίοι bartenders έχουν σχεδιάσει τη λίστα με τα κοκτέιλ (αλκοολούχα και μη), κορυφαίοι μουσικοί παραγωγοί έχουν φτιάξει τις playlists κ.λπ.

Ποιος είναι μέχρι στιγμής ο κοινωνικός αντίκτυπος του Σχεδία Home στο αθηναϊκό κέντρο και ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Υπάρχει πλάνο για κάτι αντίστοιχο εκτός Αθήνας;

Το Σχεδία Home» είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας. Για να γίνει βιώσιμο, πρέπει να γίνει και κομμάτι της ψυχής της πόλης. Είναι ο μόνος τρόπος. Το Σχεδία Home έχει σίγουρα αγκαλιαστεί από την κοινωνία και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Ξέρετε, συμβαίνει πολύ συχνά να μπαίνουν άνθρωποι και να κλαίνε από συγκίνηση, επειδή γνωρίζουν ή επειδή μαθαίνουν, συνειδητοποιούν πού είναι, τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από το πιάτο φαγητού ή το κοκτέιλ που θα παραγγείλουν. Βεβαίως, το πλάνο μας είναι η εξάπλωση του Σχεδία Home και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ, ειδικά για το «Σχεδία αρτ», το πλάνο μας είναι να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης – και δεν μιλάμε μόνο για τα υπόλοιπα περιοδικά δρόμου, που έτσι κι αλλιώς κυκλοφορούν σε περισσότερες από 35 χώρες.

Ελάχιστοι χώροι εστίασης στην Αθήνα είναι απόλυτα προσβάσιμοι σε ΑΜεΑ. O σχεδιασμός του Σχεδία Home ωστόσο, έχει γίνει βάσει της αρχής της προσβασιμότητας (χαμηλή μπάρα/ κρεμάστρα, ακουστικά menu, training εργαζομένων στην εξυπηρέτηση πελατών ΑΜεΑ κ.α.). Η προσέλευση κοινού που χρησιμοποιεί αυτές τις ειδικές υποδομές, ανταποκρίνεται τις προσδοκίες που υπήρχαν  κατά τον σχεδιασμό του Σχεδία Home;

Το να είναι ο χώρος υποδειγματικά σχεδιασμένος όσον αφορά την προσβασιμότητά του δεν ήταν θέμα «προσδοκιών», αλλά βαθιάς ανθρώπινης υποχρέωσης.
Θέλω να πω ότι θα μπορούσαμε, επί παραδείγματι, να είχαμε τα τραπέζια μας σε μια άλλη διάταξη ώστε να έχουμε αυξημένη χωρητικότητα (και ενδεχομένως έσοδα). Εμείς, όμως, προτιμήσαμε να αφήσουμε ανοιχτό για τα αμαξίδια το διάδρομο που οδηγεί σε όλο το χώρο (και στις  τουαλέτες), τόσο για λόγους ουσίας, όσο και για λόγους συμβολικούς. Να είναι ο χώρος απολύτως προσβάσιμος. Ωστόσο, πάντα υπάρχει το θέμα πώς θα φτάσει ο άνθρωπος με το αμαξίδιο ή ο τυφλός στο Σχεδία Home, όταν η ίδια η πόλη δεν είναι φιλική και προσβάσιμη για όλους. Είναι ένα από τα πολλά πράγματα για τα οποία αγωνιζόμαστε. Έχοντας πει αυτό, να σας πω ότι πριν από λίγες μέρες φιλοξενήσαμε μια εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού». Είχαν έρθει, λοιπόν, πολλοί τυφλοί συμπολίτες μας, μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Ήταν πολύ χαρούμενοι με την ακουστική εκδοχή του μενού. Γέμισε η ψυχή μας χαρά.

Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στον σχεδιασμό ή λειτουργία του Σχεδία Home;

Το Σχεδία Home είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που εκπαιδεύτηκε και, πλέον, εργάζεται στην κουζίνα, ο αρχιτέκτονας που μας πρόσφερε το σχεδιασμό του ισογείου, ο μάγειρας, ο προμηθευτής, όλοι όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του κόμβου αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας. Κάθε μέρα προσπαθούμε ειλικρινά να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα, να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι με έναν απολύτως βιώσιμο τρόπο. Ο αγώνας είναι συνεχής.

Πως ήταν η εμπειρία της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη;

Όταν πρωτογράψαμε γι’ αυτό το «γαϊτανάκι καλοσύνης», οι άνθρωποι του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το ίδιο το Ίδρυμα ήταν μπροστά στις σκέψεις μας. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους ανθρώπους του Ιδρύματος που μας άκουσαν, που μας ακούν, μας ρωτούν, μας υποστηρίζουν, είναι δίπλα μας. Χωρίς αυτούς, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα.