Μιχάλης Ν. Ζέρβας, Υπότροφος 1988, Καθηγητής Φωτονικής, Έδρα Λέιζερ Οπτικών Ινών Υψηλής Ισχύος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Ηνωμένο Βασίλειο

“Πάντοτε κοιτάω για καινούργιες ευκαιρίες και περιοχές όπου η συσσωρευμένη γνώση και ερευνητική μου εμπειρία μπορεί να εφαρμοστεί και να κάνει το κόσμο μας ευπορότερο, υγιέστερο, ασφαλέστερο και καλύτερο να ζει κανείς.”

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ν. Ζέρβας, πήρε τα πρώτα του φώτα σε ένα επαρχιακό δημοτικό στη Δήμαινα Επιδαύρου, αλλά ενηλικιώθηκε και έβαλε τις γερές επιστημονικές του βάσεις στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.  Στην συνέχεια εξειδικεύτηκε παίρνοντας διδακτορικό από το University College London, με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Μποδοσάκη και άνοιξε τους ερευνητικούς του ορίζοντες στο Πανεπιστήμιο του Southampton, αρχικά σαν ερευνητής και μετά σαν Λέκτορας και το 1999 σαν Καθηγητής Φωτονικής. Στο Πανεπιστήμιο του Southampton κατέχει σήμερα την έδρα Λέιζερ Οπτικών Ινών Υψηλής Ισχύος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Ήταν μία σειρά αποφάσεων.  Όμως η πιο σημαντική βασίστηκε στον ανενδοίαστο ενθουσιασμό μου να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και να εκτεθώ στους ανοιχτούς ορίζοντες του διεθνούς συναγωνισμού σε μέρη του κόσμου όπου η καινοτομία ήταν στην προμετωπίδα της έρευνας και τεχνολογίας.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Σαν Μηχανικός πάντοτε η προτεραιότητα μου είναι η εφαρμογή της καινούργιας γνώσης που δημιουργούμε.  Με αυτή την έννοια, το σημαντικότερο που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι η δημιουργία με συναδέλφους μου μίας νεοφυούς εταιρείας (spin-off) από το Πανεπιστήμιο του  Southampton, βασισμένης στην πρωτοποριακή έρευνά μας στην περιοχή των οπτικών διαφραγμάτων (gratings), ενισχυτών και λέιζερς τεχνολογίας οπτικών ινών.  Είμαστε υπερήφανοι για το ότι το εγχείρημά μας αυτό προσέλκυσε μία αρχική επένδυση 55 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτικά κεφάλαια του Silicone Valley.  Τώρα η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 300 άτομα, ενώ παράγει και εξάγει προηγμένα λέιζερς οπτικών ινών για βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές σε όλον το κόσμο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Με την ερευνητική μου ομάδα δουλεύουμε την καινούργια γενιά λέιζερ οπτικών ινών για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.  Πάντοτε όμως κοιτάω για καινούργιες ευκαιρίες και περιοχές, όπου η συσσωρευμένη γνώση και ερευνητική μου εμπειρία μπορεί να εφαρμοστεί και να κάνει το κόσμο μας πιο εύπορο, υγιέστερο, ασφαλέστερο και καλλίτερο να ζει κανείς.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Να καταλάβω γιατί τα πράγματα δουλεύουν με το τρόπο που παρουσιάζονται ότι δουλεύουν.  Η έρευνα πάντοτε σε εκπλήσσει, σου δείχνει ότι η φύση λειτουργεί με απλούς, αλλά σοφούς τρόπους και ο σκοπός του ερευνητή είναι να τους  καταλάβει, να τους εκφράσει επίσης απλά και να τους χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.

Τι θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κυνηγούν με αστείρευτο ενθουσιασμό και αλύγιστη θέληση.  Να μη φοβούνται το καινούργιο και άγνωστο και να θυμούνται ότι όταν είσαι νέος και ξεκινάς την πορεία σου έχεις την πολυτέλεια και να αποτυγχάνεις.  Κανείς δεν πήγε πολύ μακριά με τον φόβο της αποτυχίας!