Ο σχεδιασμός και η προώθηση στοχευμένων θεματικών προγραμμάτων έχει ως στόχο την ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία ενός πλαισίου που ενθαρρύνει τη συνδρομή δωρητών  (φυσικών προσώπων, οργανισμών, εταιριών ή άλλων κοινωφελών Ιδρυμάτων) με τους δικούς τους οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα, τα εξεδικευμένα στελέχη του Ιδρύματος Μποδοσάκη τίθενται στη διάθεση κάθε πιθανού δωρητή που επιθυμεί να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ορισμένου σκοπού. Μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο κάθε προσφοράς, να δουλέψουμε με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

#BeSanta: με δωρεά της Coca-Cola προσφέρουμε γεύματα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

#Be Santa, είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής εορταστικής καμπάνιας αλληλεγγύης που πραγματοποιεί η Coca-Cola, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με στόχο να στηρίξουμε 2.000 συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, σε Ελλάδα και Κύπρο, προσφέροντάς τους 140.000 γεύματα. Η βοήθεια θα διοχετευθεί στους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, μέσω της Τράπεζας Τροφίμων, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη  και η επιλογή θα γίνει από τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η Τράπεζα Τροφίμων (ΜΚΟ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων), με βάση  κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως η οικονομική κατάσταση η κατάσταση της υγείας τους, η ύπαρξη κάρτας απορίας από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου στον οποίο είναι δημότες. Σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό στην Κύπρο, προσφέρονται  πακέτα αγάπης σε αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια των εξυπηρετούμενων των Μονάδων του ΚΕΣ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης δαπανών για την κατοχύρωση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες)  

Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας, έχει ως στόχο  στην ανάδειξη του ερευνητικού και επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας, έτσι ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενθαρρύνει τους Έλληνες ερευνητές να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί, υπό προυποθέσεις, τις δαπάνες για την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας καινοτόμων ιδεών, που προέρχονται από Έλληνες ερευνητές ή ερευνητικά κέντρα. Η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψηφίων είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 2 Νοεμβρίου 2018. 

 

Thought for Food: Ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης Ελλήνων παραγωγών 

Το θεματικό πρόγραμμα «Thought for Food» στοχεύει στην υποστήριξη παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πέντε κατηγοριών Ελληνικών προϊόντων με συγκριτικά πλεονεκτήματα: την ελιά και το λάδι, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προιόντα. Με τη συνδρομή ιδιωτών δωρητών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μέλη μικρών συνεργατικών σχημάτων εκπαιδεύονται πάνω στην παραγωγή, την τυποποίηση και την προώθηση των προιόντων τους, από εξειδικευμένο προσωπικό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.  Το πρόγραμμα έχει ως τώρα υποστηρίξει 144 αγρότες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κρήτη, Καβάλα, Χαλκιδική κ.α.), δίνοντάς τους τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

«Safe Home»: προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων 

Το θεματικό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, με την ονομασία «Safe Home» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, με έμφαση στις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που φθάνουν ή βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους.  Χάρη στη συνεισφορά δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ίδρυμα Μποδοσάκη εξασφάλισε τους πόρους για την υποστήριξη συνολικά 8 ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και για την παροχή εξοπλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Έβρου.