Ο σχεδιασμός και η προώθηση στοχευμένων θεματικών προγραμμάτων έχει ως στόχο την ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία ενός πλαισίου που ενθαρρύνει τη συνδρομή δωρητών  (φυσικών προσώπων, οργανισμών, εταιριών ή άλλων κοινωφελών Ιδρυμάτων) με τους δικούς τους οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα, τα εξεδικευμένα στελέχη του Ιδρύματος Μποδοσάκη τίθενται στη διάθεση κάθε πιθανού δωρητή που επιθυμεί να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ορισμένου σκοπού. Μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο κάθε προσφοράς, να δουλέψουμε με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

#BeSanta: με δωρεά της Coca-Cola προσφέρουμε γεύματα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

#Be Santa, είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής εορταστικής καμπάνιας αλληλεγγύης που πραγματοποιεί η Coca-Cola, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με στόχο να στηρίξουμε 2.000 συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, σε Ελλάδα και Κύπρο, προσφέροντάς τους 140.000 γεύματα. Η βοήθεια θα διοχετευθεί στους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, μέσω της Τράπεζας Τροφίμων, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη  και η επιλογή θα γίνει από τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η Τράπεζα Τροφίμων (ΜΚΟ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων), με βάση  κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως η οικονομική κατάσταση η κατάσταση της υγείας τους, η ύπαρξη κάρτας απορίας από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου στον οποίο είναι δημότες. Σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό στην Κύπρο, προσφέρονται  πακέτα αγάπης σε αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια των εξυπηρετούμενων των Μονάδων του ΚΕΣ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης δαπανών για την κατοχύρωση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες)  

Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας, έχει ως στόχο  στην ανάδειξη του ερευνητικού και επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας, έτσι ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενθαρρύνει τους Έλληνες ερευνητές να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί, υπό προυποθέσεις, τις δαπάνες για την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας καινοτόμων ιδεών, που προέρχονται από Έλληνες ερευνητές ή ερευνητικά κέντρα. Η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψηφίων είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 2 Νοεμβρίου 2018. 

 

Thought for Food: Ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης Ελλήνων παραγωγών 

Το θεματικό πρόγραμμα «Thought for Food» στοχεύει στην υποστήριξη παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πέντε κατηγοριών Ελληνικών προϊόντων με συγκριτικά πλεονεκτήματα: την ελιά και το λάδι, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προιόντα. Με τη συνδρομή ιδιωτών δωρητών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μέλη μικρών συνεργατικών σχημάτων εκπαιδεύονται πάνω στην παραγωγή, την τυποποίηση και την προώθηση των προιόντων τους, από εξειδικευμένο προσωπικό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.  Το πρόγραμμα έχει ως τώρα υποστηρίξει 144 αγρότες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κρήτη, Καβάλα, Χαλκιδική κ.α.), δίνοντάς τους τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

 

«Safe Home»: προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων 

Το θεματικό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, με την ονομασία «Safe Home» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, με έμφαση στις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που φθάνουν ή βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους.  Χάρη στη συνεισφορά δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ίδρυμα Μποδοσάκη εξασφάλισε τους πόρους για την υποστήριξη συνολικά 8 ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και για την παροχή εξοπλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Έβρου.

 

Κυπαρίσσι Λακωνίας: ένα μικρό χωριό αναβιώνει χάρη στο κληροδότημα του Αντώνη Γκιουζέλη

Ο Αντώνης Γκιουζέλης έφυγε από το μικρό του χωριό, το Κυπαρίσσι Λακωνίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Σήμερα, χάρη σε ένα κληροδότημα που διαχειρίζεται το Ίδρυμα King Baudouin (KBFUS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη μεταξύ των κατοίκων του χωριού που γεννήθηκε, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών κάνει τη ζωή τους συνεχώς καλύτερη.

Το Κυπαρίσσι είναι ένα μικρό, απομονωμένο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, που βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος. Είναι, όμως, ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς. Οι 400 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται, κυρίως, με την γεωργία και την αλιεία, την παραγωγή ελαιολάδου, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το Κυπαρίσσι ήταν προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Αντώνης Γκιουζέλης, ο οποίος, αν και έζησε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, αγάπησε τον τόπο αυτό τόσο πολύ, ώστε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε ένα κληροδότημα που θα υποστήριζε, μετά το θάνατό του, τη ζωή των κατοίκων του χωριού.

Το κληροδότημα του Αντώνη Γκιουζέλη διαχειρίζεται από το 2011 το Ίδρυμα KBFUS, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρήματα διοχετεύονται με τρόπο διαφανή σε πρωτοβουλίες που πιάνουν τόπο, για τους κατοίκους του χωριού.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του κληροδοτήματος:

  • Αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του δημοτικού σχολείου του χωριού, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Ειδικότερα, επισκευάσθηκαν τα αποχωρητήρια, ο χώρος του λεβητοστασίου, η στέγη, και παραδόθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός (ένας Η/Υ για κάθε μαθητή) καθώς και διαδραστικός πίνακας διδασκαλίας.
  • Εγκαταστάθηκε στο κέντρο του χωριού καινούργια παιδική χαρά και τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια.
  • Έγινε ελαιοχρωματισμός και συντήρηση της στέγης στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
  • Έγινε διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών προς τον Αγ. Γεώργιο και την Ακρόπολη Κυφάντων.
  • Δόθηκε οικονομική ενίσχυση σε κατοίκους που είχαν ανάγκη, όπως προβλέπει η διαθήκη του Γκιουζέλη.

Το σημαντικότερο, όμως, έργο για το χωριό, ήταν οι αναρριχητικές διαδρομές, χάρη στις οποίες, τους μήνες Μάϊο και Οκτώβριο, που είναι τουριστικά νεκροί, συγκεντρώνονται στο Κυπαρίσσι δεκάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο και τονώνουν την οικονομία του χωριού.

Εδώ, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο αφιερωμένο στις αναρριχητικές διαδρομές του χωριού.

Ειδικότερα, ο τεχνικός και οικονομικός απολογισμός του 2018 είναι αναρτημένος εδώ

Όλα τα έργα γίνονται σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τις αρχές του χωριού. Η ομάδα διαχειριστών του Ιδρύματος Μποδοσάκη επισκέπτεται το Κυπαρίσσι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχει εικόνα τόσο για την πρόοδο των έργων, όσο και για την αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία και τις τρέχουσες ανάγκες που την απασχολούν.