Το όραμα του Ιδρύματος για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους ήταν και το 2018 η πρωταρχική και κυρίαρχη επιδίωξή μας. Οι παραδοσιακοί πυλώνες των δράσεών μας, όπως η παιδεία, η υγεία και το περιβάλλον, εξακολούθησαν και το 2018 να υλοποιούνται χωρίς διαφοροποιήσεις από τα προηγούμενα χρόνια.

Στο φετινό μου μήνυμα θα ήθελα να εστιάσω  στα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε και κυρίως σε αυτά που θα επηρεάσουν την πορεία του Ιδρύματος τα επόμενα χρόνια.

Active citizens fund

Το 2018 το Ίδρυμα διεκδίκησε και τελικά ανέλαβε, σε συνεργασία με την οργάνωση Solidarity Now, την υλοποίηση του προγράμματος Active citizens fund των EEA Grants (χρηματοδοτική περίοδος 2014 – 2021), που αποτελεί συνέχεια ενός συναφούς προγράμματος που υλοποίησε το Ίδρυμα μεταξύ των ετών 2014 και 2017. Οι θεματικές και οι στόχοι του προγράμματος αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

  • στην αυξημένη συμμετοχή του πολίτη στις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών,
  • στην ενίσχυση της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • στην ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων και
  • στην ενίσχυση των ικανοτήτων και της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών.

Η ανάληψη του προγράμματος ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας που το Ίδρυμα διαθέτει στην διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων, της άψογης εκτέλεσης του προηγούμενου προγράμματος και της επαγγελματικής κατάρτισης και του ενθουσιασμού των στελεχών του.

Θεματικά προγράμματα με εταιρίες, ιδρύματα και ιδιώτες

Είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσα στην κρίση έχασε σημαντικό ποσοστό (›40%)  των εισοδημάτων του και η χρηματοδοτική του ικανότητα μειώθηκε ακόμη περισσότερο από την άδικη επιβολή φορολογίας στα εισοδήματά του από ακίνητα.  Παρά ταύτα, απέδειξε ότι είναι ένα Ίδρυμα δυναμικό και ευέλικτο που μπορεί να προσαρμόζεται στις συνθήκες των καιρών, κάνοντας τις αναγκαίες εσωτερικές αλλαγές, ώστε να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό.
Το Ίδρυμα δημιούργησε νέα θεματικά προγράμματα και δράσεις για να στηρίξει τις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες και πέτυχε να διευρύνει το πεδίο δράσης του, συνεργαζόμενο με εταιρίες, ιδρύματα και ιδιώτες δωρητές. Τα στελέχη του συνεργάζονται με όλους αυτούς τους φορείς και δημιουργούν ολοκληρωμένα προγράμματα, που μπορούν να υλοποιηθούν και να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο οπουδήποτε στη χώρα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα έργα που το Ίδρυμα υλοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Αγωγό ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), στο πλαίσιο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του Αγωγού:

• Ένα πρόγραμμα αγροδιατροφικής εκπαίδευσης στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ, προϋπολογισμού περίπου 1εκ. ευρώ, με την ονομασία ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ. Κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησή του, το πρόγραμμα ξεπέρασε τον αρχικό στόχο των 300 ωφελούμενων, φτάνοντας περίπου τους 550.

• Δυο προγράμματα υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών (90 στο σύνολό τους) σε τεχνολογίες φυσικού αερίου & διαχείρισης ενεργειακών πόρων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.

• Ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην τεχνολογία φυσικού αερίου, που υλοποιείται από το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Καβάλας), ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα €330.000. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και ο αριθμός των συμμετεχόντων έως τώρα έχει φτάσει τους 40.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους Δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Πικερμίου και Ραφήνας, το Ίδρυμα  έκανε συστηματική διερεύνηση των αναγκών που ανέκυψαν  και σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τη μερική ανακούφιση των πληγέντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφορά επιδομάτων στους πιο ευάλωτους πυρόπληκτους, καθώς και χρηματοδότηση προγράμματος ψυχοκοινωνικής στήριξης των πληγέντων. Την χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού, που θα συνεχισθεί και το 2019, ανέλαβε το Ίδρυμα της Coca Cola. (The Coca-Cola Foundation.)

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη σχεδίασε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της καινοτόμου έρευνας και επιχειρηματικότητας που συγχρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Λάτση, Λεβέντη και Ωνάση. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα επιχορηγούνται, μετά από αξιολόγηση, οι δαπάνες για τη διεθνή κάλυψη και κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Ελλήνων ερευνητών ή ερευνητικών ομάδων. Η σημασία των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών για τους ερευνητές είναι μεγάλη, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους και αυξάνει τις πιθανότητες προσέλκυσης επενδύσεων για την παραγωγική ανάπτυξη προϊόντων.

Ένα ακόμη πρόγραμμα με αντικείμενο τη δημιουργία και τον εξοπλισμό εργαστηρίων φυσικών επιστημών στα Γυμνάσια της χώρας σχεδιάστηκε από τα στελέχη του Ιδρύματος και άρχισε να υλοποιείται με τη στήριξη ιδιωτών δωρητών και εταιρειών. ‘Ηδη εξοπλίζεται το πρώτο εργαστήριο στην Αστυπάλαια και σύντομα θα εξοπλιστούν ακόμη 17 εργαστήρια στους Νομούς Ροδόπης, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Κεφαλληνίας.

Μέσα από τη συνεργασία των στελεχών μας με τις εταιρείες Allianz και την ΄Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος καταφέραμε να εξοπλίσουμε τρία Κέντρα Αντιμετώπισης Ατυχημάτων για παιδιά σε Ρόδο, Σάμο και Σαμοθράκη και να εξασφαλίσουμε ένα ασθενοφόρο για τον Δήμο Μάνδρας.

Social Dynamo

To Social Dynamo είναι ένας ειδικός φορέας του Ιδρύματος που άρχισε να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2017 σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και στηρίζει οργανωτικά με συνεχή εκπαίδευση Μ.Κ.Ο. και άτυπες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Από τον Φεβρουάριο του 2018 φιλοξενείται σε νέα εγκατάσταση, στο Δημοτικό Συγκρότημα Σεραφείου, που αποτελεί το νέο hub καινοτομίας και πολιτισμού της πόλης. Στον χώρο του Σεραφείου φιλοξενούνται και άλλες ομάδες και φορείς που δημιουργούν μια σπουδαία  δυναμική για τον χώρο  της κοινωνίας των πολιτών, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Μέχρι το τέλος του 2018 το Social Dynamo προσέφερε επιμόρφωση σε 363 διαφορετικές οργανώσεις και ομάδες μέσω 1809 συμμετοχών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Social Dynamo θεωρούνται υψηλού επιπέδου και ποιότητας. Η υπηρεσία mentoring που δημιουργήθηκε σε αυτό είναι μοναδική στην Ελλάδα και αποτελεί το κίνητρο για πολλές ομάδες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Social Dynamo ήδη από το 2017:

  • πήρε τιμητική διάκριση ως «Καινοτόμο Πρόγραμμα» στην ετήσια διοργάνωση  εθελοντισμού 2017 Voluntary Action,
  • έχει εξαγάγει τεχνογνωσία για θέματα capacity building σε άλλους Fund Operators των EEA Grants (Λετονία, Μάλτα),
  • παρουσιάστηκε ως case study βέλτιστης πρακτικής σε διεθνή έρευνα του NPC (New Philanthropy Capital) και του Lloyds Foundation για θέματα capacity building,
  • έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό των ελληνικών ΜΚΟ από τεχνικούς εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με δεδομένο ότι το Social Dynamo βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμανσης, διερευνάται η επέκταση των υπηρεσιών του και σε άλλες πόλεις εκτός Αθηνών.

Οργανωτικές μεταβολές – Νέα έδρα

Το 2018 το Ίδρυμα προχώρησε σε σημαντικές οργανωτικές αλλαγές σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο, άλλαξε τις διατάξεις του οργανισμού του που αναφέρονται στο συνολικό χρόνο θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ανανέωση και καλύτερη αιμάτωση του ανώτατου οργάνου του Ιδρύματος. Σε δεύτερο επίπεδο προχώρησε στην εφαρμογή ενός νέου και σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου μέσα στο οποίο οι ροές εργασίες υποστηρίζονται  ηλεκτρονικά και όπως ελπίζουμε θα καταστήσουν το παραγόμενο έργο πιο συνεκτικό και πιο αποτελεσματικό.

Το 2018 ολοκληρώθηκε το νέο ιδιόκτητο κτίριο του Ιδρύματος στην οδό Μουρούζη 14, που θα αποτελεί πια την μόνιμη έδρα και το ορμητήριό μας για την κατάκτηση νέων στόχων  και τη διεύρυνση των συνεργασιών μας.

Τέλος, στο πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών που ολοκληρώθηκαν το 2018, το Ίδρυμα προχώρησε στην επιλογή ενός νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, της κυρίας Αθηνάς Δεσύπρη, που ανέλαβε από τον Δεκέμβριο του 2018 τη θέση του Γενικού Γραμματέα και, από τη θέση αυτή, θα έχει τη διεύθυνση του συνόλου των υπηρεσιών του Ιδρύματος. Εν όψει των προκλήσεων του 2019, το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποδέχθηκε νέα, ταλαντούχα στελέχη και διαθέτει πλέον μια ισχυρή ομάδα, με ενθουσιασμό, όραμα και συνοχή. Με τη δύναμη και τον επαγγελματισμό τους, προχωράμε πιο αποτελεσματικά και πιο δυναμικά στην υλοποίηση του κοινωφελούς μας έργου.