Ithaca Laundry: ένα κινητό πλυντήριο ρούχων για αστέγους!

To 2015, τρεις φοιτητές, ο Θάνος, ο Φάνης και η Ανδήλη, είχαν μια ιδέα:
Να δημιουργήσουν το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων για τους άστεγους της Αθήνας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η οργάνωση με την ονομασία Ithaca (ΙΘΑΚΗ ΜΚΟ) έχει δραστηριοποιηθεί σε 10 σημεία στην Αττική και έχει υποστηρίξει πάνω από 4000 ωφελούμενους, προσφέροντάς τους 66.000 κιλά καθαρών και στεγνών ρούχων.

Συναντήσαμε τη Δήμητρα Κουντουριώτη, Διευθύντρια του Ithaca, για να μας πει περισσότερα για το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα, που στηρίζει με δωρεά του το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Ποιές ήταν οι πρώτες δυσκολίες και πώς ξεπεράστηκαν;

H οργάνωση ιδρύθηκε το 2015 από μια ομάδα 3 ανθρώπων, τον Θάνο Σπηλιόπουλο, Φάνη Τσόνα και την Ανδήλη Ραχούτη. Ο Θάνος εμπνεύστηκε από μια αντίστοιχη δράση στην Αυστραλία και, δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κινητό πλυντήριο για τον άστεγο πληθυσμό της Αθήνας. Λειτουργήσαμε πιλοτικά από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους. Από τον Ιανουάριο του 2017 προχωρήσαμε σε κανονική λειτουργία 5-6 φορές την εβδομάδα.

Όπως όλα τα νέα εγχειρήματα, χρειάστηκε χρόνος για να μας εμπιστευτούν, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις πρώτες συνεργασίες και να βρούμε χρηματοδοτήσεις για να ξεκινήσουμε τη δράση μας. Με την κατάλληλη έρευνα, προετοιμασία και οργάνωση αποκτήσαμε τις πρώτες μας συνεργασίες, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, είχαν γερές βάσεις, καθώς οι υποστηρικτές μας είναι ακόμα δίπλα μας και μας στηρίζουν ακόμα πιο ενεργά. Όσον αφορά τους ωφελούμενους της δράσης μας, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να μας δείξουν εμπιστοσύνη αλλά και ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε.

«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες». Ποιος είναι μέχρι στιγμής ο κοινωνικός αντίκτυπος του Ithaca Laundry;

Το έργο μας έχει ήδη δώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη δραστηριοποιηθεί σε 10 σημεία στην Αττική και έχουμε υποστηρίξει πάνω από 2500 άμεσα και 1500 έμμεσα ωφελούμενους, προσφέροντάς τους 66.000 κιλά καθαρών και στεγνών ρούχων.

Επιπρόσθετα, από το 2017 η Ithaca προχώρησε στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στην οργάνωση, για ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ως σήμερα, έχουμε προσφέρει δουλειά σε πέντε άτομα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας της προσπάθειας αυτής είναι ο κ. Λεωνίδας, ο οποίος υπήρξε ωφελούμενος της Ithaca και τώρα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην λειτουργία της, βοηθώντας καταλυτικά στην εκπαίδευση και στην προσαρμογή νέων εργαζομένων στον οργανισμό.

Η Ithaca, βασίζει το έργο της σε δύο βασικούς πυλώνες: τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των αστέγων, και την κοινωνική επανένταξη τους.

Αυτοί οι δύο πυλώνες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους καθώς μέσα από τη συνολική δράση της οργάνωσης αποδεικνύεται πως η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και η αξιοπρέπεια οδηγεί με την σειρά της σε νέες ευκαιρίες.

4000 άμεσα και έμμεσα ωφελούμενοι. Εναλλάσσεται αυτός ο πληθυσμός και με ποιόν τρόπο;  

Οι ωφελούμενοί μας εναλλάσσονται, καθώς ο πληθυσμός που εξυπηρετούμε αλλάζει και τροποποιείται ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που λαμβάνει την υπηρεσία μας συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι έχουμε σταθερή παρουσία σε πέντε σημεία στην Αθήνα είναι πολύ σημαντικό για τους ωφελούμενούς μας. Έτσι αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας, γιατί ξέρουν και αισθάνονται ότι βρισκόμαστε καθημερινά στο πλευρό τους.

Οι αριθμός των ανθρώπων που εξυπηρετούμε αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα το οποίο υπάρχει.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας καθημερινά και να προσφέρουμε ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους, στοχεύοντας στη κοινωνική τους ενσωμάτωση.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε ή κάτι που επιδιώκετε άμεσα;

Μας ενδιαφέρει η προοπτική αυτονόμησης της κινητής μας μονάδας, καθώς αυτό θα μας διευκόλυνε ως προς την εξάρτηση αναζήτησης νερού και ρεύματος για τη λειτουργία μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να λειτουργούμε άμεσα και σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ανάγκη!

Επίσης, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στις συνθήκες δρόμου, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας καθώς και να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό, ασφαλές περιβάλλον, προσφέροντας συμπληρωματικές υπηρεσίες ενδυνάμωσης.

Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να προσθέσουμε άμεσα στην υπηρεσία μας έναν κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος θα βρίσκεται στο πεδίο δράσης μας και θα ενδυναμώνει τους ωφελούμενούς μας.

Παράλληλα, μετά από έρευνα αναγκών που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είδαμε ότι και εκεί, το πρόβλημα της αστεγίας σε συνδυασμό με την έλλειψη υπηρεσιών αντίστοιχων με αυτών της Ithaca, είναι αρκετά μεγάλο. Συνεπώς, υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας επιπλέον μονάδας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μιας σταθερής μονάδας/κέντρου στην Αθήνα, σε συνεργασία με άλλες ομάδες που παρέχουν υπηρεσίες στην πόλη.

 

Πως ήταν η εμπειρία της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη;

Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τη στήριξη που μας προσφέρει, καθώς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο πλευρό μας συνεργάτες που επιδεικνύουν τέτοια συνέπεια και αξιοπιστία.

Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Ithaca, η υποστήριξη καθώς και η αμεσότητα που είχαμε καθ’ όλη της διάρκεια της συνεργασίας μας, συνέβαλε σημαντικά στη συνέχιση του έργου μας και στην εξυπηρέτηση ακόμη περισσότερων συνανθρώπων μας.