Κυπαρίσσι Λακωνίας: ένα μικρό χωριό αναβιώνει χάρη στο κληροδότημα του Αντώνη Γκιουζέλη

Ο Αντώνης Γκιουζέλης έφυγε από το μικρό του χωριό, το Κυπαρίσσι Λακωνίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Σήμερα, χάρη σε ένα κληροδότημα που διαχειρίζεται το Ίδρυμα King Baudouin (KBFUS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη μεταξύ των κατοίκων του χωριού που γεννήθηκε, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών κάνει τη ζωή τους συνεχώς καλύτερη.

Το Κυπαρίσσι είναι ένα μικρό, απομονωμένο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, που βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος. Είναι, όμως, ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς. Οι 400 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται, κυρίως, με την γεωργία και την αλιεία, την παραγωγή ελαιόλαδου, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το Κυπαρίσσι ήταν προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Αντώνης Γκιουζέλης, ο οποίος, αν και έζησε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, αγάπησε τον τόπο αυτό τόσο πολύ, ώστε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε ένα κληροδότημα που θα υποστήριζε, μετά το θάνατό του, τη ζωή των κατοίκων του χωριού.

Το κληροδότημα του Αντώνη Γκιουζέλη διαχειρίζεται από το 2011 το Ίδρυμα KBFUS, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρήματα διοχετεύονται με τρόπο διαφανή σε πρωτοβουλίες που πιάνουν τόπο, για τους κατοίκους του χωριού.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του κληροδοτήματος:

  • Αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του δημοτικού σχολείου του χωριού, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Ειδικότερα, επισκευάσθηκαν τα αποχωρητήρια, ο χώρος του λεβητοστασίου, η στέγη, και παραδόθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός (ένας Η/Υ για κάθε μαθητή) καθώς και διαδραστικός πίνακας διδασκαλίας.
  • Εγκαταστάθηκε στο κέντρο του χωριού καινούργια παιδική χαρά και τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια.
  • Έγινε ελαιοχρωματισμός και συντήρηση της στέγης στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
  • Έγινε διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών προς τον Αγ. Γεώργιο και την Ακρόπολη Κυφάντων.
  • Δόθηκε οικονομική ενίσχυση σε κατοίκους που είχαν ανάγκη, όπως προβλέπει η διαθήκη του Γκιουζέλη.

Το σημαντικότερο, όμως, έργο για το χωριό, ήταν οι αναρριχητικές διαδρομές, χάρη στις οποίες, τους μήνες Μάϊο και Οκτώβριο, που είναι τουριστικά νεκροί, συγκεντρώνονται στο Κυπαρίσσι δεκάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο και τονώνουν την οικονομία του χωριού.

Εδώμπορείτε να δείτε ένα βίντεο αφιερωμένο στις αναρριχητικές διαδρομές του χωριού.

Ειδικότερα, ο τεχνικός και οικονομικός απολογισμός του 2018 είναι αναρτημένος εδώ

Όλα τα έργα γίνονται σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τις αρχές του χωριού. Η ομάδα διαχειριστών του Ιδρύματος Μποδοσάκη επισκέπτεται το Κυπαρίσσι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχει εικόνα τόσο για την πρόοδο των έργων, όσο και για την αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία και τις τρέχουσες ανάγκες που την απασχολούν.