Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2018 στο Νομό Αττικής (Ραφήνα, Μαραθώνας, Νέα Μάρκη, Μάτι, Νέος Βουτζάς) κινητοποίησαν εταιρείες και ιδιώτες δωρητές, που θέλησαν να συμβάλουν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στην αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Το The Coca-Cola Foundation, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, επέλεξε να στηρίξει την ‘επόμενη μέρα’ της ζωής των πληγέντων, μέσα από ένα πρόγραμμα που κινήθηκε σε δυο άξονες:

(α) την κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων που είδαν, από τη μια στιγμή στην άλλη, τους δικούς τους ανθρώπους να χάνονται από τη φωτιά, τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται ολοσχερώς, σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς

(β) στην ψυχολογική στήριξη των πληγέντων, με στοχευμένες δράσεις σε επίπεδο ατόμων, οικογενειών και κοινότητας, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να ξεπεράσου το ψυχολογικό τραύμα από τη συντριπτική εμπειρία που έζησαν και να επανέλθουν, σταδιακά, σε μια κανονικότητα, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ)

Η επιλογή των δυο αυτών αξόνων προέκυψε από την εκτενή καταγραφή αναγκών που πραγματοποίησαν στελέχη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, μέσα από επί τόπου παρουσία στις πληγείσες περιοχές, συναντήσεις και διαβούλευση με τους κατοίκους, τις τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ και τους φορείς που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Αποτελέσματα

Ο αρχικός στόχος των 1.400 ατόμων – ωφελούμενων από το πρόγραμμα ξεπεράστηκε, χάρη στη συντονισμένη δουλειά των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των ωφελούμενων να φθάσει τους 2.135. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως 453 παιδιά και 436 ηλικιωμένοι.

Χρηματική ενίσχυση ύψους 1,500 ευρώ δόθηκε σε 110 οικογένειες, δηλαδή σε 295 ανθρώπους, μέσα από μια διαδικασία αιτήσεων. Επιλέχθηκαν νοικοκυριά με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα, ενώ 40 ακόμα οικογένειες έλαβαν τρόφιμα, είδη καθαριότητας και οικιακού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερα κρίσιμο ήταν το σκέλος της ψυχοκοινωνικής στήριξης των πληγέντων, προκειμένου οι άνθρωποι να ξεπεράσουν το τραύμα από τη συντριπτική αυτή εμπειρία και να επανέλθουν, σταδιακά, σε μια κανονικότητα, βοηθώντας τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Συνολικά, έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής 1.679 πληγέντες, μέσα από 1.652 συνεδρίες ατομικής και οικογενειακής θεραπείας. Πραγματοποιήθηκαν δε 954 συμπληρωματικές δράσεις, όπως κατ’ οίκον επισκέψεις, συνοδείες ατόμων, δράσεις διασύνδεσης με άλλους φορείς για ορθότερη διαχείριση περιστατικών, ενώ υλοποιήθηκαν και 37 ομαδικές παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία, πολιτιστικούς χώρους και δομές ψυχικής υγείας. Επιπλέον, εκπαίδευση για την αναγνώριση της ψυχικής διαταραχής και του κινδύνου αυτοκτονίας προσφέρθηκε σε πληγέντες-εργαζομένους στα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Βιωσιμότητα του προγράμματος

Οι πληγέντες, μέσω των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έλαβαν, καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να επανέλθουν, σταδιακά, σε μια κανονικότητα.

Η τοπική κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς εκπαιδεύτηκαν στην ανίχνευση περιστατικών που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και στη διαχείριση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων. Οι τοπικοί φορείς, επίσης, γνωρίζουν πλέον πού μπορούν να κάνουν παραπομπές ανάλογων περιστατικών, όταν δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι ίδιοι.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναζήτησε και βρήκε επιπλέον χρηματοδότηση για την παροχή επιδομάτων σε 12 ακόμα οικογένειες, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ψυχο-κοινωνικής στήριξης σε 200 ακόμα συνανθρώπους μας.

Παράληλλα, το The Coca-Cola Foundation, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, εξακολουθεί να υποστηρίζει δράσεις αποκατάστασης και προστασίας τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με την ΑμΚΕ «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» και τους αρμόδιους φορείς.